Gluteeniton savukalavoileipäkakku

Juhlat tai vieraita tulossa? Laita ruokalistalle tämä mainio gluteeniton voileipäkakku! Valmistus kannattaa aloittaa jo edellisenä päivänä.

Ainekset

Noin 15 annosta

  • 700 g gluteenitonta tummaa leipää

Kostutus

  • 1,5 dl vettä
  • 1 tl sitruunamehua

Savusärkitäyte

  • 2 tlk (á 220/150 g) savusärkeä öljyssä -säilykettä
  • 1 tlk (150 g) ranskankermaa
  • 100 g tuorekurkkua
  • 0,5 dl tillisilppua
  • ripaus valkopippuria

Munavoi

  • 2 kpl keitettyä kananmunaa
  • 100 g voita tai margariinia
  • 0,5 dl ruohosipulisilppua
  • ripaus valkopippuria

Kuorrutus

  • 200 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 0,5 dl majoneesia
  • 1 tl sitruunamehua

Koristeluun

  • 1 tlk (220/150 g) savusärkeä öljyssä
  • 2 kpl keitettyä kananmunaa
  • tuorekurkkua, tilliä, herneenversoja
  • sitruunaviipaleita tai retiisejä

Valmistus

  1. Vuoraa reilun kahden litran vetoinen tasapohjainen vuoka kelmulla ja jätä reilusti ylimääräistä kelmua reunoille, jotta voit suojata sillä täytetyn kakun kylmäsäilytykseen. Vuoka voi olla pyöreä, neliö, suorakaide tai jokin muu teemaan sopiva.
  2. Poista gluteenittomista leipäviipaleista kuoret.
  3. Valmista savusärkitäyte: Valuta säilykkeistä öljy pois. Kaloista ei tarvitse poistaa nahkaa eikä ruotoja. Valitse kahdeksan kauneinta pyrstöpalaa (n. 100 g) kakun koristeeksi. Halutessasi voit ottaa vielä savusärkiä (100 g) erikseen ja tehdä niistä kerroksen kalatahnan päälle.
  4. Pilko tuorekurkku pieniksi kuutioiksi. Yhdistä ranskankermaan tillisilppu, kurkkukuutiot, valkopippuri ja lopuksi savukalapalat vain kevyesti sekoittaen.
  5. Valmista munavoi: hienonna munat haarukalla ja sekoita joukkoon huoneenlämpöinen voi, ruohosipuli ja valkopippuri.
  6. Lado koko pohjan peittävä kerros leipäpaloja vuoan pohjalle. Käytä saksia apuna leipäpalasten paloittelussa. Sivele pullasudilla kevyesti sitruunavettä leivän pintaan.
  7. Levitä munavoi tasaiseksi kerrokseksi leville reunoja myöten. Lado täytteen päälle kerros leipää ja sivele päälle sitruunavettä. Levitä leiville savusärki-kurkkutäyte. Halutessasi voit laittaa savusärkifileitä vielä kerrokseksi kalatäytteelle. Lado päälle kerros paahtoleipää.
  8. Peitä kelmulla ja laita päälle kevyt paino. Nosta kakku jääkaappiin ja anna maustua seuraavaan päivään.
  9. Avaa kelmu, kumoa voileipäkakku tarjoiluvadille ja poista kelmu. Sekoita majoneesi ja tuorejuusto notkeaksi. Levitä tahna tasaisesti kakun päälle ja halutessasi reunoille.
  10. Koristele kakun reunat herneenversoilla, jos levitit reunoille tahnaa. Asettele kakun päälle savukalapaloja, muna-, kurkku- ja sitruunaviipaleita sekä herneenversoja tai tilliä.

Vinkki: Kakun reunoja ei välttämättä tarvitse kuorruttaa. Näin siitä on myös helpompi nostaa vain puolikas kerrallaan tarjottavaksi.

Resepti: Maa- ja kotitalousnaiset
Kuva: Timo Viljakainen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.