Miksi gluteeniton leipä kuivuu nopeasti?

Gluteeniton leipä kuivuu usein nopeammin kuin tavallisista jauhoista leivotut leivät. Tätä ei voi täysin välttää.

Gluteenittoman leivän ja sämpylöiden nopea kovettuminen johtuu niiden sisältämän tärkkelyksen määrästä. Kovettumista voi pyrkiä ehkäisemään lisäämällä taikinaan aineita, jotka sitovat kosteutta. Osan jauhoista voi korvata esimerkiksi öljypitoisista siemenistä, pähkinöistä tai psylliumista. Yli kolmannesta jauhoista ei kuitenkaan kannata vaihtaa muuhun, sillä nämä kosteutta vähentävät ainekset vähentävät samalla leivän kuohkeutta. Paras koostumus syntyy siis tasapainosta.

Helpoin kiertotie gluteenittoman leivän pitämiseksi pehmeänä on sen pakastaminen. Pakasta vastaleivottu (tai juuri kaupasta haettu) leipä ja sulata käyttöön siivu kerrallaan.