Pasha

Suomalaisille tutuin pääsiäisherkku on varmasti pasha, sitruunainen rusinarahka, jonka valmistuksessa ennen vanhaan käytettiin paaston aikana ylijäänyttä maitoa. Pasha valmistetaan perinteisesti puiseen kartionmuotoiseen pashamuottiin. Kotioloissa muottina toimivat esimerkiksi kahvinsuodatin tai raastinrauta.

Ainekset

1 litran muottiin, noin 6–8 hengelle

  • 2 dl kuohu- tai vispikermaa
  • 3 keltuaista
  • 1 dl sokeria
  • 75 g voita
  • 1/2 dl mantelirouhetta
  • 1 dl kultarusinoita tai kuivattuja papaijapaloja
  • 1/2 dl sukaattia
  • 500 g rahkaa
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 1 tl vaniljasokeria
  • ⅓ tl jauhettua inkivääriä

Koristeluun

  • tuoreita hedelmiä
  • pääsiäisrakeita

Valmistus

  1. Sekoita pinnoitetussa kattilassa kerma, keltuaiset ja sokeri. Kuumenna seosta koko ajan muovivispilällä sekoittaen muutaman minuutin ajan, kunnes seos hieman sakenee.
  2. Nosta kattila levyltä ja vatkaa voi pieninä nokareina joukkoon, kunnes se sulaa. Mittaa joukkoon muut aineet. Rusinoita tai papaijaa voit ensin rouhia pieneksi terävällä veitsellä.
  3. Käytä pashamuottia tai laita kippoon noin litran vetoinen mahdollisimman syvä ja kapea siivilä. Myös isohko kartion mallinen raastinrauta tai kaksi kahvinsuodatinta toimivat muotteina. Vuoraa muotti, siivilä tai muu vastaava kastetulla, nihkeäksi puristetulla sideharsolla tai kahvisuodatinpaperilla.
  4. Kaada pashaseos vuorattuun muottiin. Taittele sideharso pintaan ja laita lautanen päälle. Laita pasha valumaan jääkaappiin yöksi.
  5. Kumoa pasha ennen tarjoilua lautaselle ja koristele kauniisti esimerkiksi pääsiäisrakeilla tai keltaisilla hedelmäpaloilla.

Resepti: Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy