Saatko riittävästi kuituja? Gluteeniton Kaurakuitunen varmistaa kuidunsaannin

Tiesitkö, että gluteenitonta ruokavaliota noudattavan on erityisen tärkeää pitää huolta riittävästä kuidunsaannista? Kaurakuitunen ja Hirvelän hyvää -tuoteperhe auttavat! Tässä kolme reseptiä Kaurakuitusen helppoon käyttöön.

Yhteistyössä: Hirvelän Kaurapaahtimo

Kaurakuitunen pitää huolta vatsastasi

Ruoansulatus tarvitsee kuituja voidakseen hyvin, mutta keskimääräinen suomalainen saa ravinnostaan niitä aivan liian vähän. Käypä hoito -suositusten mukainen ravintokuidun viitteellinen saantisuositus on miehille 30 grammaa ja naisille 25 grammaa. Naisilta tästä jää arkisen ruokavalion puitteissa puuttuumaan keskimäärin noin 5 grammaa ja miehiltä noin 15 grammaa kuitua. Riittävän kuidunsaannin varmistaminen on erityisen tärkeää gluteenitonta ruokavaliota noudattaville.

Lisäämällä päivittäiseen ruokavalioosi puolitoista teelusikallista (9 g) Kaurakuitusta saat yli 6 grammaa lisää ravintokuitua. Tämä yksinään on noin viidesosa kuidun päivittäisestä saantisuosituksesta. Keskimääräiselle suomalaisella on se usein juuri se ruokavaliosta puuttuva määrä.

Mikä Kaurakuitunen?

Viimeisten vuosikymmenten aikana jo kymmenettuhannet suomalaiset ovat oppineet luottamaan Kaurakuituseen osana päivittäistä kuidunsaantiaan. Kaurakuitunen on kypsä ja sellaisenaan syötäväksi valmis kotimainen kuitulisä.

Kaurakuitunen valmistetaan täysin suomalaisesta kaurasta. Lopputulos sisältää noin 70 % kaurakuitua – kyseessä on ainoa näin korkean kuitupitoisuuden omaava kotimainen vaihtoehto. Kaurakuitunen on kuulunut suomalaisten markettien valikoimaan jo kahdenkymmenen vuoden ajan ja se tekee nyt vahvaa uutta tulemistaan.

Kuinka Kaurakuitusta käytetään?

Kaurakuitusta voidaan lisätä sellaisenaan esimerkiksi smoothieen, jogurttiin tai puuroon. Se soveltuu erinomaisesti myös leivontaan, kuten vaikkapa sämpylätaikinaan tai piirakkapohjaan. Kaurakuitunen on gluteeniton ja sopii myös vegaaneille. Käyttö on helppoa, sillä Kaurakuitunen on jo sellaisenaan kypsää ja valmista syötäväksi.

Tässä kolme reseptiä, joissa voit hyödyntää Kaurakuitusta!

Gluteenittomat kuitusämpylät

Ainekset

5 dl maitoa tai vettä
50 g hiivaa tai 1 pussi kuivahiivaa
2 tl suolaa
1 rkl siirappia
1,5 dl gluteenittomia sämpyläjauhoja
1 dl talkkunaa
1 dl Kaurakuitusta
50 g öljyä tai sulatettua voita tai margariinia
3 dl gluteenittomia jauhoja

Valmistus

1. Liota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen tai sekoita kuivahiiva jauhoihin
2. Lisää suola ja siirappi
3. Sekoita joukkoon sämpylä-, talkkunajauho ja Kaurakuitunen
4. Lisää rasva ja jauhot vähitellen
5. Alusta tasainen taikina ja anna sen kohota
6. Leivo taikina sämpylöiksi
7. Kohota hyvin liinan alla

Paista 225-asteisessa uunissa noin 8-10 min. Tarjoile tuoreina ja mehevinä.

Kuitulisällä tuunattu aamiaisjogurtti

Ainekset

2 dl maustamatonta jogurttia
1,5 tl Kaurakuitusta
1 dl mustikoita
1 rkl hunajaa

Valmistus
1. Sekoita Kaurakuitunen kevyesti jogurtin joukkoon
2. Lisää kulhoon mustikat
3. Lisää hunaja marjojen päälle

Tämä helppo aamupala auttaa käynnistämään päivän hymyssä suin ja pitää huolta kuidunsaannistasi heti aamusta alkaen.

Kesäinen mansikkasmoothie Kaurakuitusella

Ainekset

2 dl mansikoita (tuoreita tai jäisiä)
1 banaani
pieni nippu tuoretta sitruunamelissaa
2 dl soijamaitoa
1,5 tl Kaurakuitusta
1 tl vaniljasokeria

Valmistus
Tämä resepti on helppo: lisää kaikki aineet tehosekoittimeen tai smoothiekoneeseen, sekoita ja nauti. Kuumana päivänä mukaan voi lisätä jäämurskaa.

Kaurakaakao, Kaurakuitunen ja Uunitalkkuna

Tutustu myös Hirvelän Uunitalkkunaan ja Kaurakaakaoon

Hirvelän Kaurapoaahtimo on paahtanut kotimaista kauraa jo vuodesta 1966. Tuotanto on siirtynyt sukupolvenvaihdoksen myötä Jämsänkoskelta Kangasalle. Tuotantolaitoksia on tuoreesti modernisoitu ja tuotantokapasiteetti jopa viisinkertaistettu. Kotimaan menestyksen myötä yhtiö valmistautuu vientimarkkinoiden valloittamiseen. Samaan tuoteperheeseen Kaurakuitusen kanssa kuuluvat Hirvelän perinteinen Uunitalkkuna sekä uutuustuote Kaurakaakao.

Hirvelän Kaurakaakao on ainoa aidosti kotimainen kaakaojauho. Hirvelän Kaurakaakao vastaa kesätävän kehityksen haasteisiin vähentämällä kaakaon viljelystä aiheutuvia ympäristövaikutuksia, sillä tuotteessa osa kaakaosta on korvattu kotimaisella kauralla. Paahdetusta kaurasta syntyy pehmeä ja herkullinen makuelämys, ja Kaurakaakao onkin noussut Suomen myyntilastoissa nopeasti aivan kärjen tuntumaan. Kaurakaakao sisältää kolmasosan vähemmän sokeria kuin kilpailijansa ja sen ravintokuitupitoisuus on 17 % – sama kuin kauraleseillä.

Hirvelän Uunitalkkuna on vuodelta 1966 peräisin oleva jo monelle sukupolvelle tuttu tuote. Uunitalkkunaa valmistetaan Hirvelän Kaurapaahtimossa edelleen alkuperäisen reseptinsä ja valmistusmenetelmänsä mukaan. Tämä gluteeniton talkkuna sopii moneen ruokavalioon.

>> Tutustu Kaurakuituseen ja muihin Hirvelän gluteenittomiin kauratuoteisiin