Viisi vinkkiä gluteenittoman täytekakun leivontaan – näin onnistut!

Tahdotko loihtia täydellisen täytekakun? Tässä viisi tärkeää vinkkiä gluteenittomaan leivontaan.

1. Valmista kakkupohja etukäteen

Kakkua on helpompi käsitellä ja sen leikkaaminen ja täyttäminen onnistuu paremmin, jos maltat valmistaa pohjan päivän tai pari ennakkoon. Voit pakastaa pohjan tai säilyttää sitä muovipussissa, jotta se pysyy pehmeänä. Tärkeintä on, että pohja on täyttämisvaiheessa täysin kylmä. Myös kakkupohjan leikkaaminen on helpompaa kuin heti paistamisen jälkeen.

Pohjan leipominen etukäteen vapauttaa myös aikaa varsinaiselta tapahtumapäivältä jos kyseessä ovat esimerkiksi syntymäpäiväjuhlat tai muu tärkeä tapahtuma.

>> Gluteenittoman kakkupohjan reseptin löydät täältä

2. Paista oikein

Gluteenittomassa leivonnassa improvisoinnille on vähemmän sijaa kuin muulloin. Olipa taikina millainen tahansa, pyri noudattamaan reseptin ohjeita huolellisesti. Laita uuni ajoissa lämpenemään ja odota kunnes se on saavuttanut ohjeen mukaisen lämpötilan. Gluteenittomassa leivonnassa paistoajat ovat tyypillisesti hieman pidempiä ja paistolämpötilat hieman matalampia kuin tavallisilla jauhoilla leivottaessa.

Vuokien jauhottamiseen sopivat esimerkiksi gluteenittomat korppujauhot, mantelirouhe, kookoshiutaleet tai tattarihiutaleet. Margariini ja voi sopivat öljyä paremmin voiteluun.

3. Kostuta huolellisesti

Oikeanlainen kostuttaminen on tärkeää erityisesti gluteenittomissa kakuissa, joiden koostumus poikkeaa tavallisesta sokeritaikinasta. Kostuttamiseen voi käyttää vedellä laimennettua sitruunaa, hedelmä- tai marjamehua, maitoa tai yhtä hyvin myös säilykehedelmien lientä jos olet laittamassa täytteeksi esimerkiksi ananasta tai persikkaa.

Kostuta osat sitä mukaa kun asetat ne paikoilleen kakun täyttämisvaiheessa. Eri kerrosten kostutuksessa on eroja: kostuta alin kerros vain varovaisesti, sillä nestettä valuuu sitä kohti joka tapauksessa ja pohjan on pysyttävä kuitenkin tukevana. Ylimmän kerroksen kostutus puolestaan riippuu käytettävästä kuorrutteesta. Ylintä ei kostuteta lainkaan jos kakku kuorrutetaan sellaisella kuorrutteella, joka voisi imeytyä kosteaan pintaan. Näitä ovat esimerkiksi keitetty suklaakuorrutus ja kinuskikuorrutus. Tavallisen kermakakun ylin kerros kostutetaan normaalisti.

4. Kokeile marenkipohjaa

Jos olet epävarma leipurintaidoistasi, voit rakentaa kakun myös valmispohjista. Tähän sopivat hyvin esimerkiksi marenkilevyt, joiden avulla voit loihtia herkullisen ja persoonallisen täytekakun joutumatta huolehtimaan paistovaiheesta.

5. Tarjoile turvallisesti

Tämä vinkki koskee erityisesti niitä kotileipureita, jotka eivät leivo gluteenitonta itselleen vaan juhliin tai vieraita varten. On tärkeää huomioida gluteenittomuuden vaatimukset myös tarjoiluvaiheessa. Keliaakikoille tarkoitettua kakkua ei tulisi esimerkiksi leikata samalla kakkulapiolla kuin vieressä mahdollisesti olevaa tavallista täytekakkua. Kannattaa siis joko tarjoilla keliaakikoille täysin erikseen omat annoksensa, tai vähintäänkin huolehtia, että tarjoilupöydässä on selkeästi omat välineet molemmille kakuille. Varmimmin välineet pysyvät erillään, kun kakkuja ei ole sijoitettu aivan vierekkäin.

Onko sinulla hyviä niksejä tai vinkkejä täytekakun leipomiseen? Jaa kokemuksesi kommenteissa!

2 thoughts on “Viisi vinkkiä gluteenittoman täytekakun leivontaan – näin onnistut!

  • 6.7.2018 klo 20:57
    Permalink

    Meillä ei ole ollut 4 vuoteen minkäänlaisia gluteinpitoisia jauhoja keittiössä. Eikä kukaan ole edes huomannut eroa!
    Antaa mennä vaan hyviä makuja on maailma täysi!

    • 10.8.2018 klo 16:56
      Permalink

      Eikä meillä 15 vuoteen. Lapsi vehnälle hyvin, hyvin allerginen. Minulla ei ole erikseen gluteenittomia ohjeita, teen samoilla ohjeilla kuin ennen lasta mutta korvaan jauhot sopivilla. Ei ole ollut minkään valtakunnan ongelmaa ja tuotokset on kadonneet lautasilta.

Kommentit on suljettu.