Keliakiatesti ilman lähetettä – näin voit testata keliakian ja gluteeniyliherkkyyden itse

Kärsitkö vatsavaivoista tai muista oireista, joiden epäilet johtuvan keliakiasta tai gluteeniyliherkkyydestä? Tiesitkö, että voit tehdä keliakiatestin helposti ja edullisesti ilman lääkärin lähetettä?

ILMOITUS

Testaa keliakia tai gluteeniyliherkkyys edullisesti

Gluteeniyliherkkyyden testaus ei ole koskaan ollut näin helppoa! Uuden kotimaisen Puhti-palvelun kautta voit tilata testin omatoimisesti ilman lääkärin lähetettä ja käydä tutkimuksissa juuri silloin, kun se itsellesi parhaiten sopii.

Keliakian oireet voivat olla hyvin moninaiset. Vaiva jää usein täysin tunnistamatta ja siten myös hoitamatta. Puhti-testi on helppo ja edullinen tapa selvittää vatsavaivojen todellinen alkuperä ja päästä hoitamaan ongelmat pois mahdollisimman nopeasti.

Gluteeniyliherkkyyden tai keliakian yhteydessä voi esiintyä esimerkiksi näitä oireita:

 • vatsakipu, turvotus
 • ilmavaivat, ripuli, suoliston kouristukset
 • pahoinvointi, ruokahaluttomuus ja oksentelu
 • laihtuminen
 • iho-oireet
 • hengitystieoireet
 • anemia ja vitamiinipuutokset
 • kipeä kieli, suun haavaumat, hampaiden kiillevauriot
 • luusto-, lihas- tai nivelkivut
 • lapsilla: pieni syntymäpaino, lapsen pituuskasvun hidastuminen, murrosiän viivästyminen
 • maksasairaudet
 • psykiatriset oireet: väsymys, masennus unihäiriöt
 • gynekologiset ongelmat: kuukautishäiriöt, hedelmättömyys, toistuvat keskenmenot, menopaussin aikaistuminen

>> Kuulostaako tutulta? Tilaa tästä keliakiatesti 59,00 €

Jos epäilet, että itselläsi, ystävälläsi tai perheenjäsenelläsi voisi olla keliakia tai gluteeniyliherkkyys, kannattaa tilanne selvittää välittömästi.

Hoida keliakia ajoissa

Keliakia tulee ehdottomasti hoitaa, vaikka oireet eivät olisikaan vakavia. Hoitamaton keliakia voi aiheuttaa muun muassa osteoporoosia eli luukatoa. Keliakiassa useiden vitamiinien imeytyminen heikentyy, mikä saattaa aiheuttaa puutostiloja. Hoitamaton keliakia myös moninkertaistaa riskin ruokatorven, mahan ja ohutsuolen syöpään.

Keliakian hoito on hyvin yksinkertainen. Oireet helpottavat vain gluteenittomaan ruokavalioon siirtymällä. Ruokavaliomuutosta ei kuitenkaan kannata tehdä turhaan, ja siksi Puhti-testi onkin mitä mainioin tapa selvittää oireiden syy helposti ja luotettavasti.

Puhdin avulla voit käydä laboratoriotesteissä ilman lääkärin lähetettä ja selvittää veresi gluteenivasta-aineet jopa viidessä päivässä. Testi on kaksiosainen ja siinä tutkitaan gluteeninsietokykyyn liittyvät kudostransglutaminaasi IgA vasta-aineet (tTG IgA) sekä ipmmunoglobuliini A (Ig A). Näiden testien avulla saadaan selville, onko oireiden aiheuttaja gluteeniyliherkkyys tai keliakia, vai onko kyse jostakin muusta ruoansulatuselimistön sairaudesta.

Puhti-testi

Puhti kertoo testitulokset aina selkeässä ja ymmärrettävässä muodossa. Tulosten perusteella voit hakeutua tarvittaessa lääkärin vastaanotolle lisätutkimuksiin. Puhti on täysin kotimainen palvelu, jonka filosofiaan kuuluu myös hinnoittelun selkeys: verkkokaupasta tilaamasi testin hinta on aina kokonaishinta, johon ei lisätä ylimääräisiä toimisto- tai laboratoriokuluja.

Puhti-testit toteutetaan yhteistyössä tunnetun Synlab-laboratorioketjun kanssa. Laboratoriot on sertifioitu ja akkreditoitu kansainvälisten ja EU:n laatustandardien mukaisesti. Voit luottaa terveystietojesi pysyvän luottamuksellisina kaikissa prosessin vaiheissa. Kaikki tietojen käsittely tehdään Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) Tietojärjestelmäluokitus B -ohjeistuksen mukaisesti.

Näin puhti toimii

1. Tilaa testi Puhti-palvelun kautta. Keliakiatestin hinta on 59 euroa.
2. Varaa aika haluamaasi Puhti-pisteeseen, joita on 26 paikkakunnalla ympäri Suomea.
3. Ota henkilötodistus mukaan ja käy sovittuna aikana antamassa näyte laboratoriossa. Testi vie vain muutaman minuutin.
4. Tulokset toimitetaan sinulle Oma Puhti -palveluun viiden päivän kuluessa.

Keliakiatestin lisäksi Puhti tarjoaa myös monia muita oman terveyden seurantaan liittyviä tutkimuspaketteja. Vatsavaivojen selvittämiseksi voit kokeilla myös näitä tutkimuksia:

ILMOITUS