Herkullinen grillattu lohi ja kurkku-fenkolisalaatti
Nam! Tällä reseptillä kokkaat vaivatta gluteenittoman herkun lohesta. Kurkku-fenkolisalaatti täydentää aterian täydellisesti.
Ainekset
- n. 150 g kirjolohi- tai lohifileetä/ruokailija
- puolikkaan sitruunan mehu
- rypsiöljyä
- (fenkolinsiemeniä)
Kurkku-fenkolisalaatti:
- 1 kurkku (tai 2 kpl avomaankurkkua)
- 0,5 tl hienoa merisuolaa
- 1 fenkoli
- 2 dl luonnonjogurttia (tai kreikkalaista jogurttia)
- 0,5 tl piparjuuritahnaa (tai wasabia)
- puolikkaan sitruunan mehu
- tuoretta minttua
- fenkolin lehtivihreää tai tuoretta tilliä
- ripaus oliiviöljyä
- hienoa merisuolaa ja mustapippuria myllystä
Valmistus
Grillattu lohifilee:
- Suomusta lohifilee ja nypi mahdolliset ruodot pois. Leikkaa filee annospaloiksi.
- Asettele lohipalat muoviselle leikkuulaudalle vierekkäin, nahkapuoli alaspäin. Leikkaa lohipalojen lihaisalle puolelle pari viiltoa.
- Purista kalan pintaan sitruunanmehua ja hiero kevyesti rypsiöljyä kalan pintaan kauttaaltaan. Mausta lohipalat suolalla ja pippurilla. Ripottele kalan pinnalle halutessasi vielä fenkolinsiemeniä.
- Tarkista että grilli on puhdas ja lämmitä se valmiiksi. Asettele lohipalat kuumaan grilliin nahkapuoli alaspäin.
- Grillaa lohipalat lähes kypsiksi nahkapuoli alaspäin, näin liha pysyy mehukkaana. Nahasta halutaan rapea, mutta varo ettei se pala!
- Käännä lohipalat ja jatka grillaamista vielä vajaan minuutin verran. Lohi on herkullisimmillaan, kun sitä ei kypsennä läpikypsäksi.
- Tarjoile grillattu lohi keitettyjen uusien perunoiden ja kurkku-fenkolisalaatin kera.
Kurkku-fenkolisalaatti:
- Leikkaa kurkku kuutioiksi tai siivuta pitkittäin. Poista kurkusta siemenkota. Ripottele kurkkujen päälle suolaa ja anna hikoilla hetken aikaa.
- Kuivaa kevyesti talouspaperilla. Sekoita kurkku jogurtin joukkoon. Mausta seos sitruunanmehulla, piparjuurella ja hienonnetuilla tuoreilla yrteillä.
- Kuutioi tai siivuta fenkoli ja lisää salaatin joukkoon. Viimeistele ripauksella oliiviöljyä ja mustapippurilla, sekoita ja maista. Lisää tarvittaessa hieman suolaa. Koristele salaatti fenkolin lehtivihreällä.
Resepti ja kuva: Pro Kala ry