Kermainen haukipyörykkäkeitto

Kermainen, maukas ja gluteeniton haukipyörykkäkeitto maistuu koko perheelle.

Pyörykät ja pihvit syntyvät helposti kerralla

Haukipyörykkäkeiton ohessa on helppo pyöräyttää myös muita kalaherkkuja. Haukifileet jauhetaan monitoimikoneella, jolloin mahdolliset ruodot jauhaantuvat hienoksi. Samaa massaaa voi käyttää monipuolisesti myös muuhun tarkoitukseen: siitä voi paistaa pannulla siskonmakkaroiden tapaan pyöryköitä esimerkiksi gluteenittoman pastan kanssa, tai murekkeesta voi myös valmistaa pihvejä.

Ainekset

4 annosta

Haukimureketaikina:

  • 400 g nahattomia haukifileitä
  • 1 dl kermaa
  • 2 rkl gluteenitonta korppujauhoa
  • 1 kananmunaa
  • 1 tl suolaa
  • valkopippuria

Keittoon:

  • 500 g perunoita
  • 2 porkkanaa
  • 1 pieni sipuli
  • 2 rkl voita
  • 8 dl vettä
  • 2 gluteenitonta kalaliemikuutioita
  • 2 dl kermaa
  • 1 dl hienonnettua tilliä
  • 1 sitruuna

Valmistus

  1. Valmista ensin mureketaikina. Jauha nahattomat haukifileet hienoksi monitoimikoneella. Lisää joukkoon kerma, gluteenittomat korppujauhot ja muna. Mausta suolalla ja valkopippurilla. Pyöräytä tasaiseksi taikinaksi. Nosta haukimureketaikina kylmään tekeytymään siksi aikaa, kun valmistelet keiton.
  2. Pese ja kuori perunat, leikkaa kuutioiksi. Pese ja kuori porkkanat, leikkaa viipaleiksi. Kuori ja hienonna sipuli.
  3. Kuumenna voi kattilassa. Lisää kasvikset ja kuullota 3-4 minuuttia. Lisää vesi ja kalaliemikuutiot. Kiehauta ja keitä noin 10 minuuttia.
  4. Pyörittele haukimureketaikinasta pieniä pyöryköitä vedellä kostutetuin käsin. Nostele pyörykät keiton joukkoon kypsymään. Kypsennä kannen alla keskilämmöllä noin viisi minuuttia, kunnes perunat ja porkkanat tuntuvat pehmeiltä ja kypsiltä. Lisää kerma ja kiehauta. Lisää keittoon runsaasti hienonnettua tilliä. Purista keittoannoksen päälle sitruunan mehua.

Resepti ja kuva: Pro Kala ry