Mikä on ihokeliakia?

Etsitkö tietoa ihokeliakiasta? Keliakiaan liittyvät oireet ovat hyvin yksilöllisiä ja yksi sairauden ilmenemismuodoista ovat iho-oireet.

Näin tunnistat ihokeliakian

Keliakiaan liittyvät oireet ovat moninaisia ja hyvin yksilöllisiä. Ihokeliakia, eli dermatitis herpetiformis, on yksi keliakian ilmenemismuodoista, jota esiintyy noin joka kuudennella keliakiaa sairastavalla.

Ihokeliakia tarkoittaa voimakkaasti kutisevaa, pienirakkulaista ihottumaa, jota esiintyy erityisesti kyynärpäissä, polvissa, hiuspohjassa ja pakaroissa. Ihottuma koostuu punoittavista läiskistä ja näpyistä sekä pienistä rakkuloista. Raavittaessa rakkulat rikkoutuvat helposti, minkä jälkeen ne paranevat rupeutumalla.

Ihokeliakian toteamiseen tarvitaan erikoislääkärin diagnoosi. Hoitoon hakeudutaan mieluiten heti muutaman viikon sisällä oireiden alkamisesta ja hoitona on elinikäinen gluteeniton ruokavalio. Ruokavaliohoidon alkuvaiheessa voidaan käyttää kutinaa ehkäisevää lääkettä. Ihokeliakian puhkeamista ei voi ehkäistä, mutta tarkka gluteeniton ruokavalio estää oireita uusiutumasta.

Lisätietoa aiheesta löydät esimerkiksi Keliakialiiton verkkosivuilta tai Terveyskirjastosta.