Näin käytät herkullista brie-juustoa arkipöydässä

Brie-juusto on Ranskasta kotoisin oleva juusto, joka toimii niin aamiaisella, juustopöydässä kuin ruoanlaitossakin.

Jätä juusto huoneenlämpöön lämpenemään

Tilanne on monelle suomalaiselle arjesta tuttu. On perjantai ja alkuilta. Kaupan kautta kotiin tullessa ostoskassit nostetaan pöydälle. Erityisesti maitotuotteet viedään nopeasti jääkaappiin.

Varsinkin brie-juuston kohdalla hätäily kylmäketjun kanssa on kuitenkin turhaa. Kypsytetty ja pehmeä brie ei nimittäin huoneenlämmöstä helpolla säikähdä.

– Jos brietä on tarkoitus nauttia vaikka samana iltana, kannattaa juusto ehdottomasti jättää lepäämään huoneenlämpöön. Se voi siinä oikein hyvin useamman tunnin ajan. Samalla brien rakenne ja maku tulee oikeuksiinsa, kertoo juustojen edustus- ja markkinointiyritys John W. Halla Oy:n toimitusjohtaja Sebastian Smeds.

Smeds kertoo, miten isoin virhe on sulattaa juusto ja viilentää se jääkaapissa uudestaan. Lämpötilan vaihtelu vie briestä sille ominaisen maun ja koostumuksen.

Mihin ruokiin brie-juusto sopii?

Suomessa brie ja juustot yhdistetään edelleen “hienompiin” tapahtumiin ja illanviettoihin. Brie sopii viini-iltojen lisäksi erinomaisesti joka aterialle tai ihan vain välipalaksi. Smeds suositteleekin lisäämään brietä kaikenlaiseen arkiruokailuun ja seurusteluun. Esimerkkinä vaikkapa aamiaispöytä, johon juusto tuo täyttävän lisän hyvin pienellä vaivalla.

– Hieman sulanut brie on sopivan rasvainen aamiaistäyte. Juustoa pitää vain vähän levittää lempileivän tai keksin päälle ja se on siinä.

Joulun aikaan brien rooli myös makeiden herkkujen kumppanina nousee pöydälle. Brie-juusto ja piparkakut muodostavat suussasulavan tutkaparin lukuisissa suomalaiskodeissa. Sama pätee myös erilaisten hillojen ja hunajan kohdalla.

– Ja totta kai brie ja viini sopi yhteen loistavasti. Useiten juustoa näkee nautittavan erityisesti juuri punaviinien kanssa. Tässäkään ei ole väärää tapaa, mutta itse suosittelen maistelemaan juustoja makean valkoviinin kanssa, Smeds vinkkaa.

Juustoilloista aamiaspöytään ja salaateista jouluisten uuniruokien yhteyteen – brie-juusto kannustaa kokeilemaan rohkeasti. Niin arjessa kuin juhlassakin.

Lähde: Toptaste