Lohta A- vai D-fileenä? Mitä kirjaimet tarkoittavat lohta ostettaessa?

Kirjolohta ja lohta fileenä ostaessa törmää siihen, että fileen edessä on kirjain A:n ja E:n väliltä. On helppo ajatella, että kyseessä olisi fileen laadusta tai kalan tuoreudesta kertova merkintä, mutta tästä ei ole kyse!

Mikä lohen leikkaustyyli kannattaa valita?

Fileissä on erilaisia leikkausasteita, ja kirjain kertoo, mitä fileestä on poistettu. A-filee on vähiten käsitelty: siitä on poistettu ainoastaan selkäruoto, kylkiruodot sekä kidusluu. B-leikatusta fileestä on edellisten lisäksi poistettu kaikki evät ja eväruodot sekä osa selkä- ja vatsarasvasta. C-leikatusta on poistettu enemmän rasvaa sekä pystyruoto 98–100-prosenttisesti, eli se on edellisistä poiketen mahdollisimman ruodoton filee. D- ja E-leikatusta on poistettu edellä mainittujen lisäksi kaikki selkä- ja vatsarasvat sekä pyrstöpala, ja jälkimmäisestä myös nahka.

Leikkausaste vaikuttaa fileen hintaan, sillä E-leikattu on luonnollisesti vaatinut enemmän työtä kuin A-leikkaus. E-leikatun fileen teossa on myös syntynyt enemmän hävikkiä. Fileen ostaminen ruotoineen voi siis olla edullisempaa, mutta silloin osa fileen trimmauksesta jää kotikokin tehtäväksi.

Esimerkiksi uunilohta varten sopii hyvin nahallinen filee, josta kaikkea rasvaa ei ole poistettu. Graavilohen siivuttamiseen nahka on välttämätön, joten älä hanki graavausta varten nahatonta filettä. Jos taas teet vaikkapa sushia tai haluat helposti leikata fileestä nahattomia paloja, on E-leikattu paras valinta. Oikeilla välineillä A-leikatun tai kokonaisena ostetun kirjolohen tai lohen käsittelee kotonakin haluamallaan tavalla millaiseksi vain.

Lähde: Pro Kala ry