Oliivi-tuorejuustogratinoitua lipeäkalaa ja tomaatti-äyriäiskastiketta

Erityisesti joulun aikaan suosittu lipeäkala sopii hyvin raskaiden jouluruokien kaveriksi emäksisyytensä ansiosta. Lipeäkalaa ei kuitenkaan aina tarvitse valmistaaa samalla tavalla – vaihtelua saat kokeilemalla tätä gluteenitonta reseptiä!

Ainekset

Neljä annosta

  • 0,8 kg lipeäkalaa
  • 1,5 tl suolaa

Kastike:

  • 1 kpl valkosipulinkynttä
  • 2 kpl tomaatteja
  • puolikas pieni fenkoli
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 2 rkl tomaattipyreetä
  • ½ pussia sahramia
  • 6 dl vettä
  • 1,5 rkl hummerifondia
  • 1 rkl voita
  • ½ dl kermaa
  • 2 tl vaaleaa gluteenitonta kastikesuurustetta

Kuorrutus:

  • ½ prk (100 g) tuorejuustoa, maustamatonta
  • ½ dl mustia, kivettömiä oliiveja
  • puolikas valkosipulinkynsi

Valmistus

  1. Leikkaa lipeäkala neljään annospalaan, laita ne nahkapuoli alaspäin uuninkestävään vuokaan ja mausta suolalla.
  2. Kypsennä kala uunissa (ilman foliota) 170 asteessa noin 30 minuuttia.
  3. Kuori ja pilko valkosipuli, lohko tomaatti ja fenkoli.
  4. Kuullota valkosipuli, tomaatti ja fenkoli oliiviöljyssä. Lisää tomaattipyree sekä sahrami ja sekoita. Lisää lopuksi vesi ja hummerifondi. Anna liemen kiehua kokoon niin, että jäljellä on noin yksi kolmasosa.
  5. Siivilöi liemi, lisää voi, ripottele kastisuuruste ja keitä hiljalleen muutama minuutti.
  6. Pilko oliivi ja valkosipuli pieneksi ja sekoita tuorejuuston joukkoon.
  7. Kaada/valuta kypsennetyistä kaloista neste pois.
  8. Levitä tasaisesti oliivi-tuorejuustoa kalapalojen päälle ja gratinoi uunissa 220 asteessa noin 5–8 minuuttia, kunnes pinta saa väriä.
  9. Kuumenna tomaatti-äyriäiskastike ja lisää kerma sekä tarkista maku.
  10. Nosta gratinoidut kalapalat lautasille ja annostele kastike niiden ympärille.
  11. Tarjoa lipeäkala-annoksen kanssa keitettyjä perunoita.

Resepti ja kuva: Pro Kala ry

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.