Onko keliakia perinnöllinen?

Epäiletkö itselläsi tai lapsellasi keliakiaa? Keliakian puhkeaminen edellyttää perinnöllistä alttiutta, mutta kaikki lapset eivät suinkaan sairastu vanhempien mahdollisesta keliakiasta huolimatta.

Sairastumisriski siirtyy suvussa

Epäiletkö itselläsi tai lapsellasi keliakiaa? Keliakia ja ihokeliakia ovat perinnöllisiä sairauksia, joiden puhkeaminen edellyttää perinnöllistä alttiutta ja altistumista gluteenille. Jos keliakiaa esiintyy lähisuvussa, vanhemmilla, sisaruksilla tai lapsilla, sairastumisriski keliakiaan on 10 – 15 %. Tutkimustulosten mukaan keliakiaa sairastaa Suomessa 2 % väestöstä eli yli 100 000 henkilöä. Näistä vasta noin yhden kolmasosan keliakia on löydetty ja diagnosoitu. Suuri osa gluteeniherkistä sairastaa siis tietämättään.

Vauvan ruokavaliota ei pidä rajoittaa ilman syytä

Perinnöllisen keliakian puhkeamista ei voi ehkäistä esimerkiksi siirtämällä viljojen aloitusta, eikä lasta pidä pitää gluteenittomalla ruokavaliolla ilman perusteltua syytä. Vauvan ruokavaliossa aloitetaan siis viljojen käyttö normaalien suositusten mukaisesti, vaikka hänen äidillään tai isällään olisi keliakia. Mikäli epäilet keliakian mahdollisuutta, ota yhteys omaan lääkäriisi ja pyydä päästä tutkimuksiin. Keliaakikon lähisukulaisten keliakiavasta-aineita suositellaan seuraamaan muutaman vuoden välein.

Nykyisin keliakiaa ja gluteeniyliherkkyyttää selvittävät laboratoriotutkimukset on mahdollista tehdä myös oma-aloitteisesti ilman lääkärin lähetettä. Voit tilata testin esimerkiksi kotimaisen Puhti-palvelun kautta ja saat tulokset jo viidessä päivässä. Mikäli tulokset indikoivat lapsella keliakiaa tai gluteeniyliherkkyyttä, ota yhteyttä lääkäriin lisäohjeiden saamiseksi.

Lisätietoa aiheesta löydät esimerkiksi Keliakialiiton verkkosivuilta tai Puhti-sivuston tietopaketista.