Miksi gluteeniton leipä epäonnistuu? Näin vältät tyypillisimmät virheet

Gluteenittomat jauhot käyttäytyvät leipoessa eri tavalla kuin tavalliset jauhot ja kokenutkin kotikokki voi kohdata ongelmia. Tässä ratkaisut tyypillisimpiin leivontaongelmiin!

1. Taikina ei nouse kunnolla

Syy: Mahdollisia syitä on useita. Niistä tyypillisimmät ovat taikinan kohottaminen peittämättä kulhoa, kohottaminen liian viileässä tai vetoisassa tilassa. Käyttämäsi neste on voinut olla liian kylmää tai liian lämmintä. Myös vanhentunut hiiva voi aiheuttaa sen, ettei taikina nouse kunnolla.

Ratkaisu: Anna taikinan nousta kauemmin. Voit myös lisätä hiivaa. Muista aina peittää taikinakulho kohotuksen ajaksi. Hyvä kikka on kulhon laittaminen mikroaaltouunin sisälle kohoamaan. Mikroa ei laiteta päälle, mutta suljetussa tilassa se saa vedottomat ja lämpötilaltaan sopivat olosuhteet kohoamiseen.

2. Leipä lässähtää uunissa

Syy: Liian pitkä nostatusaika tai liian lämmin nostatuspaikka. Saatoit myös ottaa leivän liian aikaisin uunista ulos.

Ratkaisu: Käytä seuraavalla kerralla leivontavuokaa. Alenna uunin lämpötilaa paistoajan ensimmäisen kolmanneksen jälkeen. Paista riittävän pitkään.

3. Taikinaa on hankala muotoilla

Syy: Muotoilun vaikeus on tyypillinen erikoistaikinoiden ongelma. Todennäköisesti taikinassa on joko liikaa tai liian vähän nestettä.

Ratkaisu: Vuokaa käyttämällä ongelma poistuu. Voit myös kokeilujen kautta säätää nesteen määrää sopivaksi, mutta tässä kannattaa käyttää harkintaa, sillä koostumukseen saattaa tulla muita ongelmia jos muutat reseptiä.

4. Taikina leviää ja leipä litistyy uunissa

Syy: Taikina on ollut liian pehmeää tai se on noussut liian pitkään.

Ratkaisu: Käytä seuraavalla kerralla leivontavuokaa. Voit myös muokata käyttämääsi reseptiä hieman tiiviimmäksi ja pyrkiä pitämään kohotusajan lyhyempänä.

5. Leipä on liian kovaa

Syy: Liian pitkä paistoaika tai liian korkea lämpötila.

Ratkaisu: Seuraa kypsymistä tarkkaan paistoajan viimeisen kolmanneksen ajan ja ota leipä uunista heti, kun toteat sen kypsäksi. Tarvittaessa madalla paistolämpötilaa paistoajan loppupuolella.

6. Leipä on liian kuivaa

Syy: Liian pitkä paistoaika tai liian vähän nestettä taikinassa.

Ratkaisu: Ota leipä aiemmin pois uunista. Lisää taikinaan nestettä.

7. Leipä murenee liian helposti

Syy: Liian kuuma neste taikinassa tai taikinan liian kiinteä koostumus.

Ratkaisu: Käytä seuraavalla kerralla juuri oikean lämpöistä nestettä ja huolehdi, että taikina on riittävän kosteaa. Jo paistetun leivän voit pelastaa vähemmän murenevaksi pakastamalla sen heti kun se on hieman jäähtynyt. Pakastuksen jälkeen leipä ei yleensä murene enää yhtä helposti.

8. Kuori kuivuu ja irtoaa

Syy: Kuorta ei ole pehmennetty tai taikina ei ole ollut riittävän kuohkeaa.

Ratkaisu: Käytä enemmän hiivaa. Pistele leivän pintaan reikiä haarukalla ja sivele päälle vettä tai maitoa ennen paistamista.

9. Leipä jää sisältä raa’aksi

Syy: Uunin alalämpö on ollut liian matala. Olet myös saattanut avata uunin liian aikaisin paistamisen aikana.

Ratkaisu: Käytä aina ylä- sekä alalämpöä. Älä avaa uunin luukkua paistamisen alkuvaiheessa.

10. Leipä epäonnistuu joka kerta uudella tavalla

Syy: Gluteeniton leivonta vaatii kärsivällisyyttä ja harjoittelua. Olet mahdollisesti käyttänyt oikoreittejä reseptien tulkinnassa tai mitannut ainesosia suurpiirteisesti.

Ratkaisu: Gluteenittoman leivonnan lainalaisuudet ovat erilaiset kuin tavallisia jauhoja käytettäessä ja kotikokin luovuudelle on gluteenittomassa maailmassa vähemmän sijaa. Varmimmin onnistut jos noudatat reseptejä pikkutarkasti ja täsmällisesti. Monimutkaisten reseptien sijaan voit käyttää myös valmiita jauhoseoksia, joita on nykyisin runsaasti tarjolla. Niillä onnistuminen on helppoa ja vaivatonta.

One thought on “Miksi gluteeniton leipä epäonnistuu? Näin vältät tyypillisimmät virheet

  • 27.1.2018 klo 16:25
    Permalink

    suolaiset leivonnaiset,ruisleivän tyyppiset leivät

Kommentit on suljettu.