Uutuustuote: Tornion Panimon Pienet Vienna -oluen kaikki raaka-aineet tulevat pientuottajilta

Tornion Panimon Pienet Vienna -olut pohjautuu täysin kotimaisten pientuottajien raaka-aineisiin ja mikä parasta, olut on gluteeniton.

Pienpanimobuumi kasvaa ja voi hyvin

Kiinnostus lähituotantoa ja kotimaisia raaka-aineita kohtaan kasvaa voimakkaasti. Pienpanimobuumin myötä myös kotimainen humala on noussut parrasvaloihin. Tornion Panimo toi markkinoille ensimmäisen täysin kotimaisella humalalla maustetun, valtakunnalliseen jakeluun tulevan oluen Pienet Hellesin helmikuussa 2022. Syksyllä 2023 on vuorossa toinen, talvikauteen sopiva Pienet Vienna, samalla konseptilla: Kaikki raaka-aineet tulevat kotimaisilta pientuottajilta. Olut on gluteeniton.

– Olemme panneet kertaeriä olutta kotimaisella humalalla toimintamme alusta asti. Pienet-konsepti nosti suomalaisen humalan käytön kuitenkin aivan uudelle tasolle, kun kyse ei ole enää kertaerästä, vaan olut on saatavissa ympäri vuoden valtakunnallisesti, Tornion Panimon panimomestari Kaj Kostiander kertoo.

Pienet-oluet edustavat vahvasti pienpanimoideologiaa, jonka mukaan olut tuotetaan pienellä mittakaavalla ja lähellä kuluttajia, mutta Torniossa mentiin vielä askel pitemmälle hankkimalla kaikki raaka-aineet pientuottajilta. Kelhän tilalla Ala-Temmeksellä Pohjois-Pohjanmaalla viljelty ohra mallastettiin Pehkolan Mallastamolla Ruukissa ja humalan kasvatti Arctic Hopyard Ilmajoella. Osaksi oluissa on käytetty myös toisen pienmallastamon, Savomaltin maltaita.

– Pientuottajat kärsivät tiukentuneesta maailmantilanteesta eniten. Siksi haastammekin kuluttajat valitsemaan aidosti pientuotetun oluen koriinsa. Pienen mittakaavan lähituotanto on ekologista ja ennen kaikkea läpinäkyvää. Tiedämme tarkkaan, kenen hikeä on vuodatettu ja maksamme euromme suoraan tuottajalle, Kostiander perustelee.

Suomen ensimmäisen kaupallisen pienmallastamon Pehkolan toimitusjohtaja Heikki Haapala on samaa mieltä.

– Kotimainen lähituote tai -raaka-aine ei ole aina halvin vaihtoehto, mutta kuluttajien vastuullisuuden kasvaessa laatu ja eettisyys nousevat yhä tärkeämmäksi. Me olemme vastaamassa tähän kysyntään.

Pienmallastamot hankkivat ohransa mahdollisimman läheltä mallastamoa ja jokainen mallaserä voidaan jäljittää jopa peltopalstan tarkkuudella.

– Onhan se hienoa, että kovalla työllä haastavissa pohjoisen oloissa viljelty ohra on jäljitettävissä lähellä tuotettuun pienpanimo-olueen sen sijaan, että se katoaisi kasvottoman suurtuotannon siiloihin, Pehkolalle mallasta viljelevä Jari Pehkonentoteaa tyytyväisenä.

Tuotetiedot:
Pienet Vienna 4,5 %, Tornion Panimo
Punertava ja kevyt pohjahiivaolut, jonka hennon yrttinen humalointi päästää pehmeän pohjoisen maltaan oikeuksiinsa. Gluteeniton.
Ainesosat: Lapin vesi, ohramallas, humala.