Helppo resepti: näin keität ravut rapujuhliin

Tällä reseptillä valmistat onnistuneesti ravut loppukesän ja syksyn riemukkaisiin rapujuhliin.

Ainekset

4-6 annosta

  • 40 rapua
  • 5-6 l vettä
  • 1,5 dl karkeaa suolaa
  • 3-4 sokeripalaa
  • 1 puntti kruunutilliä

Voit halutessasi tehdä ravut myös oluella maustetussa liemessä:

  • 5 l vettä
  • 0,5 l gluteenitonta tummaa olutta
  • 5 kpl sokeripalaa
  • 200 g karkeaa merisuolaa
  • 1 kpl iso nippu kruunutilliä

Valmistus

  1. Tarkista, että kaikki ravut ovat eläviä. Huuhtele ravut kylmässä vedessä.
  2. Kuumenna vesi kiehuvaksi, lisää suola ja sokeri sekä puolet tillistä. Anna kiehua noin viisi minuuttia. Poista tillit.
  3. Nosta ravut yksitellen kiehuvaan veteen. Anna veden kiehua voimakkaasti rapujen lisäämisen aikana. Keitä noin 10 kpl kerrallaan.
  4. Laske keittoaika siitä, kun vesi alkaa kiehua uudelleen. Rapuja keitetään noin 10 min.
  5. Nosta ravut isolle vadille jäähtymään keittämisen jälkeen.
  6. Laita kattilaan loput tillit. Jäähdytä liemi ja nosta ravut siihen. Voit myös jäähdyttää ravut ja liemet yhdessä, mutta jäähtyminen on näin hitaampaa.
  7. Anna rapujen maustua liemessä kylmässä vähintään kuusi tuntia, mieluiten vuorokausi. Jäähtyneessä keitinliemessä voi sulattaa myös pakasteravut, jolloin ne saavat tuoreemman maun.
  8. Nosta ravut liemestä vadille kauniiseen kekoon. Koristele kruunutillillä ja mustaherukanlehdillä. Laita tarjolle tillisilppua, gluteenitonta paahtoleipää ja voita tai levitettä.

Resepti: Pro Kala ry

Lue myös: Kaikki irti rapukaudesta! Lue vinkit onnistuneisiin rapujuhliin