Kaikki irti rapukaudesta! Lue vinkit onnistuneisiin rapujuhliin

Hauskojen rapujuhlien järjestäminen ei ole mitään rakettitiedettä – näillä vinkeillä onnistut!

Paljonko rapuja?

Mikäli tarjoat rapuja alkupalana tai osana isompaa ateriaa, on 6-8 rapua hyvä määrä ruokailijaa kohden. Jos ravut ovat pääruoka, varaa 10-12 rapua per henkilö. Keitinliemen mausteeksi sekä koristeeksi laitetaan kruunutilliä. Varaa rapujen kanssa gluteenitonta paahtoleipää. Rapujen lisäksi juhla-ateriaan sopivat esimerkiksi kalaisat piirakat ja salaatit. Katso resepti rapujen valmistukseen täältä.

Kattaus kuntoon

Rapujuhlia varten pöytä verhotaan yleensä valkoisella pöytäliinalla. Ota huomioon, että sormin syötävät ravut aiheuttavat väistämättä sotkua, joten perintöpellavat kannattaa jättää kaappiin. Valitse kertakäyttöinen tai helposti pestävä liina. Kata pöydälle myös astia perkeille sekä kulhoja sormien huuhtomista varten.

Rekvisiitta luo tunnelmaa

Juhlan tuntua saa luotua erilaisilla koristeilla ja rekvisiitalla. Paperilyhdyt, rapukuvioidut liinat, kynttilät ja kukat muuttavat ruokailutilan arkisesta juhlavaksi. Tunnelmaa nostattavat myös erilaiset rapu- ja snapsilaulut sekä merellinen taustamusiikki.

Ja se tärkein: syöminen

Aloita vääntämällä ravun sakset irti kuoresta. Voit imeä herkullisen liemen nivelistä. Taita saksien pienempi osa irti ja ime se tyhjäksi. Leikkaa saksi auki rapuveitsellä, irrota liha ja herkuttele. Pyrstö irrotetaan vääntämällä se keskiruumiista. Leikkaa panssari auki toisesta sivusta ja irrota liha. Nosta veitsen kärjellä pyrstölihan yläpuoli ja poista suoli. Pyrstö on herkullista leivän päällä tai sellaisenaan! Rapuvoihin pääsee käsiksi nostamalla ravun selkäpanssarin, kääntämällä kuoren ja kaapimalla rapuvoin kuoresta.

Älä ota liian vakavasti

Rapujuhlia sanotaan usein aikuisten lastenjuhliksi. Tunnelman ei tarvitse olla turhan hienosteleva, ja tärkeintä on yhdessäolo ja iloinen mieli. Rapujen syönti ei keneltäkään luonnistu saman tien, ja kokeneemmilta kannattaakin aina kysyä neuvoa. Onnistuneet rapujuhlat ovat sellaiset, joissa hymy on herkässä ja nauru raikaa!

Lue lisää ravuista Pro Kalan sivuilta.

Lähde: Pro Kala ry

Lue myös: Helppo resepti: näin keität ravut rapujuhliin