Kuinka kala säilytetään oikein?
Tuore kala on paitsi herkullista myös terveellistä. Monen kotikeittiön haaste on kuitenkin kalan säilyttäminen siten, että se pysyy maukkaana ja raikkaana tarjoiluun saakka. Tässä viisi vinkkiä, kuinka saat kalan pysymään tuoreena mahdollisimman pitkään!
Näin säilytät kalaruoat oikein
Kala on yksi herkimmin pilaantuvista raaka-aineista. Sen säilytyksessä kannattaa muun muassa listeriabakteerin vuoksi olla tarkkana. Erityisen riskialttiita ovat tyhjiö- tai suojakaasupakkauksiin pakatut kalatuotteet ja graavisuolattu kala. Tässä viisi vinkkiä, joiden avulla vältät tyypillisimmät sudenkuopat ja saat kalaruoan säilymään parhaalla mahdollisella tavalla.
1. Jääkaapin oikea lämpötila
Varmista, että jääkaappisi on säädetty riittävän kylmäksi – jos haluat tuoreen kalan säilyvän parhaalla mahdollisella tavalla, valitse kaapin säädöistä viilein mahdollinen vaihtoehto. Tämä kannattaa tarkistaa jo ennen kalaostoksille lähtemistä, jotta jääkaappi on valmiiksi riittävän kylmä heti kun kala tuodaan sinne. Viileyden säilyttämisessä auttaa, jos et pakkaa jääkaappiasi liian täyteen tavaraa. Vältä myös oven turhaa aukomista.
2. Sijoita kala jääkaapin kylmimmille hyllyille
Jääkaapin hyllyjen lämpötilalla on eroja. Kalaruoat kannattaa sijoittaa strategisesti kaapin kylmimmille paikoille. Kylmimmät paikat sijaitsevat tyypillisesti alimpien hyllyjen takaosassa tai pakastelokerojen läheisyydessä. Tuoreet kalat, tyhjiöpakatut kalat sekä mäti tulisi säilyttää alle kolmessa asteessa. Kotijääkaapit eivät yleensä ole näin kylmiä, mutta lisäviilennystä kalalle saa asettamalla pakkauksen tai astian alle muutaman pakastimessa kylmennetyn kylmäkallen. Kypsennetyt kalaruoat voivat olla tavallisessa jääkaappilämpötilassa, joka tyypillisesti on noin +5 – +6 astetta.
3. Käytä avatut tuotteet nopeasti
Avatut kalatuotteet on käytettävä mahdollisimman pian. Esimerkiksi sulatettu mäti tai vaikkapa sushipalat eivät säily jääkaapissa vuorokautta pidempään. Vältä tilanteita, joissa kalaruoka lämpenee ja kylmenee edestakaisin moneen kertaan. Fiksuinta on suunnitella tarjoilumäärät ennakkoon ja nosta ruokapöytään vain sen verran kalaruokaa, että se tulee yhdellä aterialla syödyksi.
4. Noudata käyttöpäivämerkintöjä
Tuoreiden kalaruokien kohdalla on tärkeää noudattaa käyttöpäivämerkintöjä. Pakkaukseen merkittyä viimeistä käyttöpäivää ei kannata ylittää ja jos jääkaappisi ei ole riittävän kylmä, kala ei välttämättä säily kotioloissa edes viralliseen päivämäärään saakka.
Tuoreudesta kannattaa huolehtia terveystekijöiden lisäksi tietenkin myös hyvän maun vuoksi – kala maistuu aina paremmalta nopeasti nautittuna. Jos teet ostoksen tiskiltä, voit tiedustella kalan tuoreutta myyjältä erikseen. Tiskiltä ostettava kala saattaa olla ohittanut parhaan makunsa jo ennen varsinaisen viimeisen käyttöpäivän koittamista – kala menettää raikkautensa aiemmin kuin syömäkelpoisuutensa. Monet kaupat merkitsevät viimeisen käyttöpäivän lisäksi kalojen pyyntipäivät erilliselle taululle, joten voit itsekin arvioida saaliin tuoreusastetta ennen ostopäätöstä.
5. Luota aisteihisi
Olipa kyseessä valmispakattu kalaruoka, marketin tiskiltä peräisin oleva tuore kala tai sukulaisen onkisaalis, luota aina omiin aisteihisi. Jos et ole varma kalan tuoreudesta, jätä se tarjoilematta. Älä käytä sellaista kalaa, joka tuoksuu tai näyttää epäilyttävältä.