Kirja-arvio: Gluteenittomat – Helpot reseptit

Gluteenittomat reseptit -sivuston kirja-arvioissa tutustutaan gluteenitonta ruoanlaittoa käsitteleviin keittokirjoihin ja leivontaoppaisiin.

Helppoja gluteenittomia reseptejä, jotka sopivat suomalaiseen makuun

Gluteenittoman ruoanlaiton ei tarvitse olla turhaa kikkailua ja epämääräisiä ainesosia. Tämän tietävät hyvin Gluteenittomat – Helpot reseptit -keittokirjan kirjoittaneet Kati Jaakonen ja Marjo Kauppila. Kati Jaakonen tunnetaan Hellapoliisi-sivustostaan ja Marjo Kauppila on monelle tuttu suositusta Pinkit korkokengät -lifestyle-blogista. Gluteenittoman keittiön keittokirja tarjoaa laajan kattauksen erityisesti gluteenittomiin makeisiin herkkuihin, mutta teos tarjoaa oivalliset reseptit myös välipaloihin, suolaisiin tarjottaviin ja kauppojen hyllyiltä saatavien puolivalmisteiden tuunaamiseen.

Kirja sopii erityisen hyvin selkeäksi oppaaksi heille, joiden läheiset tai ystävät eivät voi syödä gluteenia, mutta se käy myös hyväksi ohjekirjaksi keliaakikoille itselleen. Teos alkaa monipuolisella ja kattavalla kappaleella, jossa on taulukkomuodossa esitetty gluteenittomaan ruokavalioon sopivat ja sopimattomat ruoka-aineet helposti luettavassa muodossa. Lisäksi kirja sisältää hyviä vinkkejä siitä, mitä pitää huomioida leivonnassa ja ruoanlaitossa, jotta ei synny kontaminaatioriskiä gluteenia sisältävien ruokien kanssa.

Kirjassa pääosassa ovat tietenkin reseptit. Suomalaisten tekijöiden kirjasta löytyy gluteenittomat versiot moniin tunnetuimpiin herkkuihin, kuten runebergintorttuihin, laskiaispulliin, brownieihin, pannukakkuun ja marjapiirakkaan. Keittokirjasta löytyy myös laaja kattaus välipaloista, suolaisista leivonnaisista sekä arkiruoista. Kirjassa käytetyt raaka-aineet löytyvät helposti lähikaupasta, eivätkä reseptit vaadi lukijalta laajaa aikaisempaa tietämystä gluteenittomasta keittiöstä. Erityistä kirjassa on se, että se tarjoaa vinkkejä myös kaupasta löytyvien suolaisten ja makeiden puolivalmisteiden tuunaamiseen salonkikelpoisiksi tarjottaviksi. Kirja toteuttaa erinomaisesti lupauksensa helpoista resepteistä – tämä on erinomainen perusopus kaikkiin gluteenittomasta ruoanlaitosta kiinnostuneisiin koteihin.

Kirjan ulkoasu on helposti lähestyttävä ja iloisen värikäs. Jokaiselle reseptille on varattu pääsääntöisesti yksi aukeama, jossa toisella sivulla on resepti ja toisella kuva reseptistä. Reseptien kuvat ovat kauniita, mutta realistisia.

Gluteenittomat – Helpot reseptit -keittokirja sopii mainiosti kaikille gluteenittomasta ruoanlaitosta kiinnostuneille, mutta erityisen hyvin heille, jotka haluavat valmistaa tuttuja leivonnaisia ja ruokia gluteenittomasti. Kirja toimii mainiona peruskeittiökirjana heille, jotka kaipaavat vinkkejä siitä, mitä voisi valmistaa gluteenia syystä tai toisesta välttävälle läheiselle tai ystävälle.

Kati Jaakonen ja Marjo Kauppila
Gluteenittomat – Helpot reseptit
Readme.fi, 2019
ISBN: 978-952-321-756-0

Ira Matilainen