Kirja-arvio: Parempia herkkuja ilman sokeria, gluteenia ja maitoa

Gluteenittomat reseptit -sivuston kirja-arvioissa tutustutaan gluteenitonta ruoanlaittoa käsitteleviin keittokirjoihin ja leivontaoppaisiin.

Helposti lähestyttäviä vinkkejä terveellisempään herkutteluun

Parempia herkkuja ilman sokeria, gluteenia ja maitoa -kirja on Ulrika Hofferin kirjoittama teos, jonka on suomentanut Laura Beck. Hofferin kantava ajatus kirjassa on se, että hän halusi kehittää herkkuja, jotka maistuisivat hyvälle ja joita voisi nauttia hyvällä omatunnolla. Kirja sisältää ohjeita esimerkiksi leivonnaisiin, jälkiruokiin, jäätelöihin, smoothieisiin ja makeisiin.

Kirja alkaa kappaleella, jossa kirjoittaja pohtii omasta näkökulmastaan esimerkiksi herkuttelua, makeanhimoa, ruokavaliota ja eri ruoka-aineiden terveellisyyttä. Kappale herättää varmasti monissa erilaisia mielipiteitä, mutta ainakin se antaa mahdollisuuden myös lukijalle pohtia omaa syömistään.

Aloitustekstin jälkeen siirrytään resepteihin, jotka kattavat erilaisia herkullisia välipaloja, makeisia ja jälkiruokia. Kirjan kirjoittaja on ruotsalainen, joten suurta kulttuurishokkia ei näiden ohjeiden kanssa tule. Ohjeet ovat selkeitä ja suuri osa niistä on helppoja ja yksinkertaisia, joten mikään huippukokki ei niiden valmistamista varten tarvitse olla. Jos olet kiinnostunut terveellisistä herkuista, mutta raakakakkujen ainesosaluettelo saa pään pyörälle, niin tämä on erinomainen kirja sinulle! Resepteissä on nimittäin onnistuttu välttämään liiallinen super food -henkisyys: ohjeet ovat helposti lähestyttäviä ja saaneet inspiraationsa perinteisistä herkuista. Lisäksi ohjeiden pääraaka-aineet on mietitty niin, että niitä saa useimmista tavallisista ruokakaupoista, joten aineksia ei tarvitse etsiä erikoisliikkeistä.

Teoksen reseptit sopivat monenlaisiin ruokavalioihin, sillä mikään ohje ei (kirjan nimen mukaisesti) sisällä lisättyä sokeria, gluteenia tai maitoa. Joissakin resepteissä on käytetty kananmunaa, mutta monet kirjassa esiintyvät herkut ovat myös vegaaneille sopivia.

Ulkoasultaan kirja on kuin karkki: pastellinväriset sivut, rustiikkinen tunnelma ja suloiset, mutta kuitenkin todenmukaiset kuvat tekevät lukukokemuksesta erityisen miellyttävän. Muutenkin kirja on helppolukuinen ja järkevästi jäsennelty.

Parempia herkkuja ilman sokeria, gluteenia ja maitoa -teos antaa hyviä vinkkejä arjen herkkuhetkiin ja terveellisiin välipaloihin. Se auttaa myös pohtimaan omaa suhdetta esimerkiksi sokeriin. Kirja sopii gluteenitonta, maidotonta tai sokeritonta ruokavaliota noudattaville, mutta myös kaikille niille, jotka rakastavat herkkuja, mutta ovat myös kiinnostuneet syömään terveellisesti.

Ulrika Hoffer
Parempia herkkuja ilman sokeria, gluteenia ja maitoa
Kustannus Mäkelä Oy 2015
ISBN 978-951-883-736-0

Ira Matilainen