Kreikkalainen kalakeitto
Vaihtelua kalakeittoon! Tässä kreikkalaistyylisessä keitossa yhdistyvät kotimainen kala ja Välimeren raikkaat maut – mitä mainioin gluteeniton resepti!
Ainekset
- 2 rkl oliiviöljyä
- 1 keltasipuli
- 2 varsisellerin vartta
- 2 valkosipulin kynttä
- 1 prk luumutomaattia (kuorittuna säilykkeenä)
- 8 kiinteämaltoista perunaa
- 2 laakerinlehteä
- 1 l lämmintä kasvislientä tai kalalientä
- hienoa merisuolaa
- mustapippuria myllystä
- 300 g kirjolohta (nahatonta ja ruodotonta fileetä)
- 300 g siikaa (nahatonta ja ruodotonta fileetä)
- puolikkaan sitruunan mehu
- kourallinen lehtipersiljaa (tai tuoretta tilliä)
Valmistus
- Leikkaa kala isoiksi kuutioiksi. Kuutioi myös kuorittu sipuli. Siivuta pesty varsiselleri, hienonna valkosipuli ja leikkaa pestyt perunat suupaloiksi. Perunoihin voi halutessa jättää kuoret.
- Aloita keiton valmistus lämmittämällä tilkka oliiviöljyä kattilassa. Kuullota sipulia ja valkosipulia kattilassa noin 5 minuuttia. Lisää sitten varsisellerit ja kuullota muutaman minuutin ajan.
- Lisää keittopohjaan kuoritut luumutomaatit ja murskaa tomaatteja hieman. Lisää sitten perunat ja laakerinlehdet sekä lämmin liemi.
- Mausta suolalla ja pippurilla ja keitä hiljalleen noin 15 minuuttia tai kunnes peruna on kypsää. Viimeiseksi keittoon lisätään kuutioitu kala.
- Lämmitä keitto kiehumispisteeseen mutta älä enää keitä, jotta kala ei kypsyisi liikaa! Nosta kattila liedeltä.
- Muista, että kala jatkaa kypsymistään kuumassa liemessä. Tarkista suolaisuus ja mausta sitruunan mehulla.
- Koristele keitto hienonnetulla lehtipersiljalla ja oliiviöljyllä. Keiton lisukkeeksi sopii myös nokare kreikkalaista jogurttia.
- Tarjoile lämmin keitto gluteenittoman leivän kera!
Resepti ja kuva: Pro Kala ry