Mausteinen lammaspata

Tätä reseptiä kannattaa kokeilla: herkullinen lammaspata sopii arkeen tai juhlaan! Lammaspata sopii gluteenittomaan ja maidottomaan ruokavalioon.

Ainekset

4 annosta

  • 500 g lampaan tai karitsan luutonta lihaa (esim. lapaa tai paistia) tai jauhelihaa
  • 3 tomaattia
  • 10 kuivattua luumua
  • 10 kuivattua aprikoosia
  • 0,5 tl rouhittua mustapippuria
  • 1 tl kanelia
  • 1 tl jauhettua juustokuminaa (jeera)
  • 1 tl jauhettua inkivääriä
  • 1 iso sipuli
  • 3–6 valkosipulin kynttä
  • 3 rkl öljyä
  • 3 dl vettä
  • 1 gluteeniton lihaliemikuutio
  • 1–2 dl omenamehua
  • 1 nippu tuoretta persiljaa tai korianteria

Valmistus

  1. Ota liha huoneenlämpöön ja laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
  2. Paloittele tomaatit, luumut ja aprikoosit. Sekoita kaneli, juustokumina ja inkivääri.
  3. Kuori sipuli ja valkosipulinkynnet ja pilko ne. Leikkaa liha reiluiksi suupaloiksi (poista ylimääräinen rasva lihasta tarvittaessa).
  4. Kuullota sipulisilppu öljyssä, lisää lihat ja ruskista.
  5. Lisää mausteet ja valkosipuli pannulle. Paista lihoja vielä hetki käännellen.
  6. Kumoa ainekset pannulta kannelliseen uuninkestävään pataan. Kaada päälle vesi ja murenna sekaan lihaliemikuutio. Lisää tomaatit ja kuivatut hedelmät.
  7. Kypsytä kansi päällä 175-asteisessa uunissa 3–4 tuntia, kunnes liha on aivan pehmeää. Mikäli käytät jauhelihaa, kypsennä vuokaa 200 asteessa 30 minuuttia. Tarkista nesteen määrä kypsymisen aikana. Se ei saisi kokonaan haihtua. Lisää vettä tarvittaessa.
  8. Kaada pataan omenamehu ja ripottele päälle silputtua persiljaa. Tarjoa lammaspata esimerkiksi perunoiden kanssa.

Resepti: Maa- ja kotitalousnaiset
Kuva: Timo Viljakainen