Onko lakritsissa gluteenia?

Erilaiset lakuherkut kuuluvat monen suomalaisen suosikkeihin – mutta voiko gluteenitonta ruokavaliota noudattava syödä lakritsia?

Haluatko herkutella lakritsilla?

Lakritsijuuressa itsessään ei ole gluteenia, mutta lähes kaikissa tavallisissa lakritsimakeisissa on, joten suurin osa niistä ei sovellu gluteenittomaan ruokavalioon. Lakritsimakeisissa on yleensä gluteenia, koska ne sisältävät lakritsijuuren lisäksi vehnäjauhoja.

Myös näitä makeisia sisältävissä muissa elintarvikkeissa, esimerkiksi lakritsijäätelöissä, on gluteenia. Päivittäistavarakaupoista löytyy kuitenkin myös gluteenittomia lakritseja, joita saa sekä pusseina että irtokarkkeina.

Itse lakritsi on täysin gluteeniton juurikasvi. Samoin gluteenittomia ovat lakritsiuute ja lakritsijauhe, jotka molemmat valmistetaan lakritsijuuresta. Sellaiset elintarvikkeet, jotka sisältävät lakritsiuutetta tai lakritsijauhetta ja ainoastaan gluteenittomia ainesosia, ovat kokonaisuudessaan gluteenittomia.

Keliaakikkojen ja muiden gluteenitonta ruokavaliota noudattavien kannattaa siis lukea tuoteseloste tarkkaan ja valita vain sellaisia tuotteita, joista ei löydy mitään gluteenia sisältäviä ainesosia.