Kalkkunapaisti ja marjakastike

Herkkuruokaa kalkkunasta! Vähärasvainen kalkkuna sopii hyvin juhlapöytään. Aloita ruoan valmistelu jo edellisenä päivänä.

Ainekset

  • 1 kalkkunan filee (noin 1 kg)

Marinadi:

  • 1 sitruunan mehu
  • 1 dl öljyä
  • 1-2 valkosipulin kynttä kuorittuna
  • 1-3 oksaa timjamia tai rosmariinia
  • 2 rkl pehmeää voita
  • suolaa, pippuria

Marjakastike:

  • 1 isohko sipuli
  • 50 g voita
  • 2 dl kuivaa valkoviiniä (tai kanalientä)
  • 0,5-1 dl kalkkunan paistolientä
  • 200 g puolukoita tai vadelmia
  • hunajaa, suolaa, pippuria.

Valmistus

  1. Sekoita marinadin aineet keskenään muovipussissa, johon kalkkunan filee mahtuu. Laita kalkkuna marinadiin ja sulje pussi tiiviisti. Anna maustua jääkaapissa yön yli, voit käännellä kalkkunaa muutaman kerran marinoinnin aikana.
  2. Ota kalkkuna huoneenlämpöön tunti ennen paistamista. Poista kalkkuna marinadista, ja ruskista se pannulla voissa. Nosta ruskistettu kalkkuna pieneen uunivuokaan ja mausta se kauttaaltaan suolalla ja pippurilla. Työnnä paistomittari lihaan siten, että sen pää on lihan paksuimmassa kohdassa.
  3. Paista kalkkuna 175 asteisessa uunissa 72-74 asteen sisälämpötilaan. Voit valella kalkkunaa paiston aikana muutaman kerran vuokaan kertyvällä liemellä. Paistamiseen menee aikaa 60-90 minuuttia. Älä ylikypsennä lihaa varmuuden vuoksi, sillä silloin siitä tulee kuivaa ja mautonta.
  4. Ota kypsä liha uunista ja kääri vuokineen folioon vetäytymään vielä 15 minuutiksi ennen tarjoilua. Siivuta kalkkuna tarjolle poikkisyin leikaten. Valele siivuja paistonesteellä ja tarjoile. Aterialta ylijäänyt kalkkuna maistuu kylmänä leikkeleen tapaan.

Marjakastike

  • Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota sipuli voissa pehmeäksi. Lisää kattilaan marjat, valkoviini ja kalkkunan paistoliemi. Keitä rauhallisesti kannen alla 15 min, kunnes sipulit ja marjat ovat pehmenneet. Siivilöi sipulit ja marjat pois, kaada liemi takaisin kattilaan.
  • Maista ja mausta hunajalla, suolalla ja pippurilla. Kastike saa olla ohutta, mutta voit halutessasi suurustaa sen maissijauholla.

Resepti: Heidi Siivonen, MTK
Kuva: Henri Uotila, MTK