Kirja-arvio: Entistä parempaa gluteenitonta leipää

Gluteenittomat reseptit -sivuston kirja-arvioissa tutustutaan gluteenitonta ruoanlaittoa käsitteleviin keittokirjoihin ja leivontaoppaisiin.

Lämminhenkinen leivontakirja täynnä houkuttelevia leipäohjeita

Entistä parempaa gluteenitonta leipää -leivontakirja (Baka nytt – ännu godare bröd utan gluten) on alunperin ruotsalainen teos, jonka ovat kirjoittaneet Maria Blohm ja Jessica Frej. Teoksen on suomentanut Laura Beck. Kirja on kattava opas gluteenittoman leivän leivontaan, sillä se sisältää kiitettävästi erilaisia leipäohjeita sekä tarjoaa lukijalle myös paljon hyödyllistä tietoa gluteenittomasta leivonnasta.

Kirja sopii kenelle tahansa, joka haluaa leipoa itselle tai jollekin toiselle gluteenitonta leipää. Kirja sisältää paljon pohjoismaiseen makuun sopivia reseptejä, kuten gotlanninlimpun, suomalaisen hapanleivän ja kaurasämpylöiden ohjeen, mutta myös paljon muuta – muun muassa hot dog -sämpylöiden, oliivileivän ja ciabattan ohjeet. Ohjeissa on käytetty monipuolisesti erilaisia gluteenittomia leivonta-aineksia, jotka löytyvät helposti tavallisista kaupoista. Kirjasta löytyy myös monia herkullisia ohjeita, jotka eivät sisällä esimerkiksi kananmunaa tai maitoa. Ohjeet ovat helppolukuisia ja selkeitä, eivätkä ne anna aloittelijallekaan gluteenittomasta leivonnasta turhan haastavaa kuvaa. Ohjeiden lisäksi kirjasta löytyy tietoa esimerkiksi luontaisesti gluteenittomista jauhoista, keittiövälineistä ja ohjeita gluteenittoman taikinajuuren tekoon.

Tämän kirjan lukeminen on miellyttävää, koska siinä on todella henkilökohtainen ote. Kirjasta huokuu Blohmin ja Frejn intohimo leivontaa kohtaan, ja he kertovat kirjan edetessä paljon esimerkiksi itsestään, miten reseptejä on kehitely ja kuinka he päätyivät tekemään leivontakirjoja yhdessä.

Kirjan kokonaisuutena on puoleensavetävä ja lämminhenkinen. Kuvat ovat todentuntuisia ja kauniita. Suurin osa ohjeista vie aukeaman verran tilaa, joista aukeaman toinen sivu on varattu kuvalle. Muutamassa ohjeessa hankalampi työvaihe on esitetty selkeästi työvaihe kerrallaan kuvien avulla. Kirjassa on hyvät hakemistot, joita kannattaa hyödyntää, sillä reseptien järjestys ei tunnu noudattavan mitään loogista jaottelua.

Entistä parempaa gluteenitonta leipää on hyvä kirja kaikille, jotka ovat kiinnostuneet gluteenittoman leivän leipomisesta. Valinnanvaraa kirjassa on runsaasti ja jokainen löytää varmasti omaan makuun sopivat ohjeet.

Maria Blohm & Jessica Frej
Entistä parempaa gluteenitonta leipää
Kustannus-Mäkelä Oy, 2016
ISBN 978-951-883-860-2

Ira Matilainen