Kirja-arvio: Gluteeniton & maidoton, kiitos!

Gluteenittomat reseptit -sivuston kirja-arvioissa tutustutaan gluteenitonta ruoanlaittoa käsitteleviin keittokirjoihin ja leivontaoppaisiin.

Monipuolinen valikoima gluteenittomia ja maidottomia reseptejä eri maailmankolkista

Aatos Niemisen englanninkielisestä Gluten & Dairy Free For Me -alkuteoksesta suomentama Gluteeniton & maidoton, kiitos! sisältää yli 80 gluteenittomaan ja maidottomaan ruokavalioon sopivaa reseptiä. Kirjasta on helppo löytää eri tilanteisiin sopivat reseptit, sillä ohjeet on jaettu lukuihin päivän aterioiden mukaan. Jokaisesta luvusta löytyvät omat ruokaohjeet kullekin aterialle. Lisäkkeitä ja leipiä sekä leivontaa ja jälkiruokia käsittelevät luvut täydentävät kirjan selkeästi jaoteltua sisältöä.

Ruokaohjeet jakautuvat melko tasaisesti perinteisempään kotiruokaan ja maailman keittiöiden erikoisuuksiin. Joidenkin eksoottisempien ruokalajien ainesten ja mausteiden hankinta vaatii käyntiä erikoisliikkeessä, mutta useimpiin kirjan ohjeista löytyy ainekset vaivatta tavallisista ruokakaupoista. Suurin osa resepteistä valmistuu helposti ja nopeasti, mutta mukana on myös hieman työläämpiä reseptejä. Reseptilukujen väliin sijoitetut lyhyet tieto-osuudet rytmittävät lukukokemusta: kirjassa annetaan tarpeellista tietoa muun muassa allergioista ja yliherkkyyksistä sekä gluteenittoman ja maidottoman ruokavalion perusperiaatteista.

Kirjan ulkoasu on raikas. Kullekin reseptille on varattu yksi aukeama, jonka ensimmäisellä sivulla on ruokaohje ja toisella sivulla suuri kuva valmiista ruoka-annoksesta. Kuvissa ruokalajit näyttäytyvät realistisessa valossa ja lopputuloksesta saa kuvia katsomalla hyvän kuvan.

Tämän keittokirjan ohjeet ovat omiaan erityisesti voimakkaan makuisesta ruoasta pitäville, sillä monissa resepteissä mausteita käytetään ennakkoluulottomasti. Monipuolista kirjaa voi kuitenkin suositella inspiroimaan kaikkien gluteenitonta ja maidotonta ruokavaliota noudattavien arkiruokien valmistusta. Kokenutkin kokkaaja löytää kirjasta helposti uusia ideoita keittiöönsä.

Gluteeniton & Maidoton, kiitos!
Gummerus 2016
ISBN: 9789512401635

Maria Alanko