Kuinka saada yrtit kestämään pidempään? Viisi vinkkiä yrttien valintaan ja säilytykseen

Yrttien avulla ruoasta saa helposti vielä maistuvampaa. Yrtit sisältävät myös paljon terveellisiä ravintoaineita, joten niiden lisääminen ruokaan on myös terveydelle hyväksi. Nappaa tästä vinkit yrttien valintaan ja säilytykseen, jotta saat kaupasta ostetut yrtit kestämään mahdollisimman pitkään.

Vinkit yrttien valintaan ja säilytykseen

  1. Valitse kaupan yrttihyllystä kasvi, joka näyttää elinvoimaiselta ja jonka ruukku tuntuu painavalta. Näin kasvi on varmasti tuore.
  2. Varsinkin basilikat ja sitruunamelissa ovat herkkiä pakkaselle. Älä siis anna yrttien kurkistaa kauppakassista pakkassäällä, vaan pakkaa ne vaikka iltapäivälehteen tai kukkakassiin.
  3. Kastele yrtit heti kotona ja jatka kastelua muutaman päivän välein.
  4. Välimeren yrtit, kuten rosmariini, timjami, salvia, oregano ja basilika viihtyvät huoneenlämmössä ja valossa ‒ ei kuitenkaan auringonpaahteessa. Ne kukoistavat kotioloissa parhaiten maalis-syyskuussa. Useimmat yrtit säilyvät parhaiten jääkaapissa; varsinkin tilli ja ruohosipuli viihtyvät viileässä.
  5. Helppo hävikkivinkki: jos osa yrtistä jää käyttämättä, voit joko jättää sen kasvamaan näin keväällä, pilkkoa esim. salaattiin tai viherjuomaan, pakastaa tai kuivattaa.

PS. Muistathan, että yrtit voi käyttää varsineen!

Lähde: Famifarm Oy/ Järvikylä