Ei ruokaa roskiin! Kolme vinkkiä ruokahävikin vähentämiseen

Kuusi prosenttia kaikesta Suomessa kotiin ostetusta ruoasta päätyy roskikseen. Maailmanlaajuisesti ruokaa menee vuosittain hukkaan 1300 miljoonaa tonnia, eli noin 25-30 prosenttia maapallolla tuotetusta ruoasta. Sillä ruokkisi jopa kaksi miljardia ihmistä.

Suomessa heitetään vuosittain ruokaa roskiin noin 24 kiloa henkilöä kohden. Rahallisesti se vastaa 125 euroa henkeä kohden. Hyvä uutinen on, että ruokahävikkiä voi vähentää helposti näillä kolmella pienellä vinkillä.

1. Säilytä oikein

Huolehdi, että jääkaapissa on korkeintaan viiden asteen lämpötila. Tuore kala ja liha vaativat enintään 3 astetta. Nykypäivän kylmälaitteet on varustettu useilla erilaisilla säilyvyyttä edistävillä ominaisuuksilla, kuten normaalia jääkaappilämpötilaa kylmemmillä laatikoilla tai osastoilla. Niissä lämpötila on nollan asteen paikkeilla, jolloin tuotteet säilyvät jopa kolme kertaa pidempään kuin jääkaappilämpötilassa. Digitaalinen lämpötilanäyttö auttaa oikean lämpötilan säädössä.

Pikajäähdytys kylmentää jääkaapin nopeasti, kun kaupasta tultaessa jääkaappi täytetään huoneenlämpöisillä elintarvikkeilla. Puhaltimet tasaavat jääkaapin kylmyyttä, jolloin koko kaappi on tasaisen kylmä. Jääkaapin laatikoiden tai osastojen oikea kosteus ja ilmankierto edistävät tuotteiden hyvää säilyvyyttä. Vanhoissa jääkaapeissa ylä- ja alahyllyn lämpötilaerot voivat olla useita asteita.

Suurin syy elintarvikkeiden koostumuksen, maun ja laadun heikkenemiseen on happi. Yksi tehokkaimmista keinoista edistää ruokien säilyvyyttä on tyhjiöpakkaaminen. Tähän tarkoitukseen suunniteltujen tyhjiöpakkauslaitteiden avulla happi poistetaan tuotteen pakkauksesta, jolloin elintarvikkeet säilyvät pidempään. Samalla pystytään myös estämään myöhemmin homeeksi, hiivaksi tai bakteereiksi kehittyvien mikro-organismien kasvu.

2. Tarkkana kotona ja ruokakaupassa

Erilaisista säilyvyyttä edistävistä ominaisuuksista huolimatta jääkaappi kannattaa inventoida viikoittain. Nopeimmin pilaantuvat sekä viimeistä käyttöpäiväänsä lähestyvät tuotteet kannattaa sijoittaa samalle hyllylle mahdollisimman näkyvälle paikalle, jotta ne eivät unohdu jääkaapin perälle. Pilaantuneet hedelmät ja vihannekset on syytä heittää pois pikaisesti, jotta muut kasvikset pysyvät tuoreina mahdollisimman pitkään.

Ostoslistan suunnittelu ennakkoon auttaa välttämään turhia ostoksia ja hyödyntämään kotoa löytyviä ja mahdollisesti pian vanhentuvia raaka-aineita. Uusista jääkaapeista tosin löytyy jo ominaisuus ostoslistan puutteeseen: Jääkaappi ottaa kuvan hyllyillä olevista tuotteista ja lähettää sen omistajan kännykkään.

Suomalaisten keittiöissä ruoka-aineista eniten pilaantuu vihanneksia ja juureksia, noin 22 miljoonaa kiloa vuodessa. Helpoin tapa välttää kasvisten pilaantumista on ostaa irtomyynnissä olevia tuotteita, jolloin niiden määrän ja kypsyysasteen voi valita tarkasti ja tarpeen mukaan.

Jätteeksi päätyvä ruoka ei koskaan ole alennuksen arvoinen, mutta kannattaa kuitenkin pitää silmät auki etenkin lihaosastolla näkyvän -30 % -tarralapun varalta. Lapulla kauppa ilmoittaa tuotteen viimeisen myyntipäivän lähestymisestä. Tällaisia tuotteita ostamalla ei ainoastaan säästä rahaa, vaan kauppakin välttyy heittämästä vielä käyttökelpoisia tuotteita roskiin.

Yksinkertaisin keino lisätä ruokien elinikää on pakastimen hyödyntäminen. Esimerkiksi leipä säilyy pakastimessa 2-3 kuukautta ja on helppo sulattaa suoraan paahtimessa. Myös päivälliseltä ylijäänyt ruoka on kätevä säilöä pakkaseen ja lämmittää nopeasti kiireisenä päivänä vaikka seuraavalla viikolla.

3. Parasta ennen ja viimeinen käyttöpäivä

Varovaisimmat kotikokit saattavat jättää tuotteen käyttämättä parasta ennen -päiväyksen vanhennuttua. Merkintä kuitenkin liittyy elintarvikkeiden laadullisiin ominaisuuksiin, ja useimmissa tapauksissa tuote on käyttökelpoinen vielä päiväyksen jälkeenkin. Etenkin kylmässä jääkaapissa tai erillisessä, normaalia kylmemmässä laatikossa tai osastossa elintarvikkeet säilyvät helposti pidempään kuin parasta ennen päivään.

Päivämäärien sijaan kannattaa luottaa omaan arviointikykyyn. Aistinvaraisen arvioinnin perusteella pääsee yllättävän pitkälle. Jos ruoka ei näytä tai tuoksu pilaantuneelta, uskalla maistaa pieni pala.

Viimeinen käyttöpäivä -merkintä puolestaan kertoo nimensä mukaisesti päivän, jolloin valmistaja on tarkoittanut tuotteen viimeistään käytettäväksi. Merkintää käytetään nopeasti pilaantuvissa tuotteissa ja se liittyy nimenomaan käytön turvallisuuteen.

Kun päivämäärät lähestyvät, kannattaa ruoan laitossa olla luova. Monien ruoanvalmistuslaitteiden oheen on luotu erilaisia reseptipankkeja, sovelluksia ja jopa automaattiohjelmia, joiden avulla viimeistä käyttöpäivää lähestyvistä raaka-aineista on helppo loihtia maittavia aterioita, jälkiruokia ja välipaloja.

Lähde: Elektroniikan tukkukauppiaat Ry
Kuva: Pixabay, Congerdesign