Tiesitkö, että kaikki Poppamiehen tuotteet ovat gluteenittomia? Kolme vinkkiä tulista ruokaa rakastavalle kotikokille

Poppamiehen chilituotteet ja grillauskastikkeet ovat saavuttaneet jo kulttimaineen chilinystävien keskuudessa. Mutta kuinka chiliä kannattaa käyttää ja miten sitä annostellaan kohtuudella – näillä Poppamiehen itsensä vinkeillä onnistut tulisessa ruoanlaitossa!

Chileistä asennetta ruoanlaittoon

Poppamiehen perustaja, tamperelainen Marko Suksi on laadukkaan ruoan ja rohkeiden makujen sanansaattaja, joka on henkilökohtaisesti myös lähes kaikkien Poppamiehen reseptien takana. Firma tunnetaan erityisesti chilikastikkeistaan, mutta valikoimasta löytyy myös paljon muita tuotteita, jotka tuovat potkua ja piristystä kotikeittiöihin.

– Poppamiehen tuotteet valmistetaan parhaista raaka-aineista Portugalissa, Costa Ricassa, Ruotsissa ja Suomessa. Reseptit tulevat suoraan meiltä. Kehitämme tuotteita tinkimättömällä asenteella kunnes olemme niihin sataprosenttisen tyytyväisiä. Kaikki tuotteemme ovat gluteenittomia, joten myös keliaakikot ja muut gluteenia välttävät voivat käyttää niitä huoletta, kertoo Suksi.

Omiksi suosikeikseen Marko Suksi mainitsee Habanero-chilikastikkeen ja omenaisen Smoky Apple BBQ -kastikkeen.

– Habanero-kastike valmistetaan tuoreesta chilistä. Sen resepti on konstailemattoman suoraviivainen ja sillä voi maustaa ruoat, kastikkeet, majoneesit ja dipit. Grillauspuolella eniten omassa käytössäni on omenoista tehty Smoky Apple BBQ -kastikkeemme. Omenan suhde savustettuun chiliin on omaan makuuni parasta possulle ja kasviksille.

Chilien ja vahvojen mausteiden käyttö on oma taiteenlajinsa, johon kerran innostuttuaan on helppo hurahtaa täysin. Tässä Poppamiehen kolme tärkeintä vinkkiä tulisten makujen maailmaan!

Poppamiehen kastikkeet tuovat tulisuutta grilliruokaan

1. Älä pelkää maustamista

Suomalaisiin ruokatottumuksiin on viime vuosina tullut paljon uusia tuulia. Nykyiset kotikokit ovat kenties rohkeampia kokeilemaan uutta kuin edelliset sukupolvet.

– Suomalainen ruoka on todella hyvää, mutta siihen sopisi mainiosti pieni vaihtelu ja tulisempi asenne. Silti kannattaa pitää mielessä, että chilien ja mausteiden käytössä maltti on valttia. Tulisuutta on helppo lisätä mutta vaikeampi vähentää, vinkkaa Suksi.

Yleisin ja helpoin tapa tutustua chilikastikkeiden käyttöön on käyttää niitä pöytämausteena, jolloin jokainen ruokailija voi oman mieltymyksensä mukaan kokeilla eri vaihtoehtoja.

– Tulisuus sopii miltei ruokaan kuin ruokaan, mutta käyttötapoja voi olla useita. Eri chililajikkeet ovat eri makuisia ja niiden tulisuudessa on eroja. Poppamiehen chilikastikkeet on luokiteltu etiketissä asteikolla 1–10. Numero viiden jälkeen tulisuus alkaa nousta isompina pomppuina. Poppamiehelle chilikastike ei ole vain chilikastike, vaan loputon määrä erilaisia vaihtoehtoja.

2. Vältä tyypillisimmät chilimokat

Ruoanlaitossa käytettävät chilikastikkeet ja -mausteet kannattaa lisätä joukkoon jo aikaisessa vaiheessa, jotta chili ehtii uuttua tasaisesti ruokaan. Näin saadaan aikaan miellyttävä ja tasainen, hiljaa hiipivä polte, joka on helpompi hallita ja sopii paremmin myös aloittelijalle.

– Hyvä nyrkkisääntö on lisätä chilikastiketta yksi teelusikallinen per kilo ruokaa. Maista hetken kuluttua ja lisää tarvittaessa toinen lusikallinen. Mikäli makua oli jo liikaa, voit pehmentää poltetta kerman avulla. Toinen chilin makua miedontava keino on antaa ruoan odottaa yön yli, neuvoo Poppamies.

Chiliruokia maistellessa on fiksua pitää maitoa tai jogurttia ulottuvilla. Kaikkein yleisin chilimoka on yrittää rauhoittaa polttelevaa suuta juomalla paljon vettä.

– Se ei toimi, ota maitoa tai jogurttia. Yksi tyypillisesti miesten parissa havaittu ominaisuus on ensimmäisenä avata tulisin purkki, koska “eihän ne merkinnät koskaan pidä paikkaansa”. Poppamiehen tuotteissa saa mitä tilaa, eli tulinen on oikeasti tulinen ja iso mieskin kyynelehtii. Neuvoisin myös käyttämään maistelussa lusikkaa. Moni kun on tottunut maistamaan sormella – ja sitten hierotaan kivuliaasti silmiä jälkeenpäin.

3. Yhdistele rohkeasti ja kokeile uusia reseptejä

Poppamiehen keittiöfilosofian ytimeen kuuluvat luovuus ja kotikokkauksen ilo. Eri makumaailmoja kannattaa kokeilla rohkeasti osana omaa arkea.

– Moni mauste sopii muuhunkin kuin pelkästään siihen, mitä etiketissä lukee. Jos pidät jostain mausta, niin kokeile sitä muihinkin ruokiin. Esimerkiksi mausteseoksilla saat aivan tavallista jauhelihaakin muunneltua lähes loputtomasti, ja kastikkeilla voit tuoda valmisruokiin uutta vaihtelua. Chili on siitä mukava mauste, että se korostaa makuja, ei siis peitä niin kuin usein kuulee sanottavan.

Jos et tiedä, mistä aloittaa, niin kokeile vaikkapa näitä Marko Suksen poimintoja Poppamiehen reseptipankista.

Poppamiehen Korean Bowl
Nopeaa ja helppoa korealaisittain. Poppamiehen Korean Bowl saa tulisuutensa srirachasta.
Katso resepti

Poppamiehen Papupihvit valkosipuli-kermaviilikastikkeella
Tuhdit pihvit, jotka sopivat kasvissyöjänkin lautaselle. Makua pihveihin tuo valkosipulin lisäksi West Indian -chilikastike.
Katso resepti

Karitsakebab sriracha-lohkoperunoilla
Poppamiehen mukaan näissä vartaissa maistuvat Zorbaksen tanssi ja kuumat kesäyöt. Kokeile itse.
Katso resepti

Pekoni-sinihomejuustoperunat
Pekoni, peruna ja sinihomejuusto saavat seurakseen tulista Barbados-chilikastiketta.
Katso resepti

Kurkistus Poppamiehen kulisseihin

Tahdotko nähdä, mistä Poppamiehen chilit ovat peräisin ja kuinka chilit päätyvät pellolta tuotekehitykseen? Inside Poppamies -videosarjan ensimmäisessä osassa esitellään chilintuotantoa ja uusien lajikkeiden testiviljelmiä Costa Ricassa. Mukana myös vihje siitä, mitä uutta chiliherkkua suomalaisten pöytiin seuraavaksi saadaan!

Kaupallinen yhteistyö: Poppamies