Leivo leipää kotona! Näin syntyy gluteeniton vaalea leipä
Kotona leivottua gluteenitonta leipää? Kyllä kiitos! Tällä yllättävän helpolla reseptillä leivot itse maukkaan gluteenittoman leivän.
Ainekset
- 1 3/4 dl lämmintä vettä, noin 43 asteista.
- 1 paketti kuivahiivaa
- 3 ½ dl hirssijauhoja
- 2,5 dl tapiokatärkkelystä
- 2 rkl sokeria
- 2 tl ksantaania
- 1 tl suolaa
- ½ tl leivinjauhetta
- 3 kananmunaa, voit halutessasi käyttää myös pelkät valkuaiset
- 2 rkl oliiviöljyä
- 1 tl omenaviinietikkaa
Valmistus
- Sekoita yhteen vesi ja hiiva. Anna seoksen kehittyä noin viiden minuutin ajan.
- Sekoita yleiskoneessa hirssijauhot, tapiokatärkkelys, sokeri, ksantaani, suola ja leivinjauhe. Lisää joukkoon vesi-hiivaseos, munat, öljy ja omenaviinietikka. Sekoita, kunnes seos on tasaista.
- Voitele leipävuoka. Levitä taikina tasaisesti vuokaan. Peitä vuoka kelmulla tai keittiöpyyhkeellä ja anna taikinan nousta noin tunnin.
- Kun taikina on tuplannut kokonsa, lämmitä uuni noin 175 asteeseen. Poista kelmu tai keittiöpyyhe, ja laita leipä uuniin.
- Paista noin 45 minuutin ajan, kunnes leivän lämpötila on noin 100 astetta. Jos leipä ruskistuu liikaa ennen kypsymistä, aseta leivän päälle pala foliota.
- Poista leipä uunista ja anna jäähtyä parin minuutin ajan, ennen kuin siirrät sen jäähtymään muualle.
- Parhaiten leipä säilyy, kun pakastat valmiita viipaleita ja sulatat tarvittaessa.
Resepti: Gluten free baking