Maailma hukkuu muoviin – tee ainakin jotain ja käytä pussit uudelleen!

Muoviroskan valtava määrä on kasvava maailmanlaajuinen ongelma. Vaihtoehtoja on onneksi jo jonkin verran tarjolla, mutta tavallisen kuluttajan on vaikea välttyä kokonaan esimerkiksi muovipusseilta ja muilta elintarvikkeiden muovipakkauksilta.

Käyttämällä leipäpussin uudelleen hiilijalanjälki puolittuu

Elintarviketeollisuudessa pakkauksen tehtävä on paitsi pitää tuote tuoreena, myös estää merkittävästi suurempi ilmastohaitta, ruokahävikki. Muovipakkaus torjuu hävikkiä, sillä se suojaa elintarvikkeita tehokkaasti. Esimerkiksi leipäpussin voi – ja se kannattaa – käyttää uudelleen. Elintarviketuottaja Vaasan Oy:n teettämän tutkimuksen mukaan näin toimii jo joka neljäs suomalainen. Käyttämällä leipäpussin kerran uudelleen hiilijalanjälki puolittuu ja mitä useampi käyttötarkoitus sille löytyy, sitä parempi. Kun leipäpussille ei ole enää käyttöä, on seuraava askel lajittelu muovinkeräykseen.

Leivän, kuten muidenkin elintarvikkeiden pakkausten on oltava laadukkaita ja kestäviä, jotta ne suojaisivat tuotteita ja torjuisivat hävikkiä. Siksi ne soveltuvat erinomaisesti myös uudelleenkäyttöön. Muovipakkausten kierrätettävyys on tärkeää, mutta kaikkein merkittävämmän ilmastoteon pakkauksen osalta kuluttaja voi tehdä käyttämällä pakkauksen uudestaan. Keksimällä leipäpussille vain yhden uuden käyttötarkoituksen voi hiilijalanjäljen puolittaa, sillä silloin se jakautuu useampien käyttökertojen kesken.

– Tuoreimmat raportit ilmastonmuutoksen tilasta aiheuttavat ihmisille ilmastoahdistusta, mutta parhaita keinoja omien kulutustottumusten muuttamiseen voi olla vaikea hahmottaa. Elintapojen muutokset saattavat myös tuntua vaativilta. Haluamme muistuttaa, että pienillä ja yksinkertaisilla teoillakin voi vaikuttaa, sanoo Vaasan Oy:n brändi- ja viestintäjohtaja Mari Dunderfelt.

– Tärkeintä on kuluttaa kaikki ruoka, jonka ostaa, sillä ruokahävikki on yksi isoista ilmastonmuutoksen vauhdittajista. Ruokapakkauksen taas voi usein käyttää uudestaan. Leipäpussi on ihanteellinen pakkaus uudelleenkäyttöön, sillä se on ensisijaisen tehtävänsä suoritettuaan kuiva ja puhdas – riittää, kun ripottelee leivänmurut pois pussista, Dunderfelt jatkaa.

Vinkkejä leipäpussin uudelleenkäyttöön:

  • Eväspussi
  • Säilytyspussi kodin pikkuesineille, kuten legoille ja ruuveille
  • Pyykkipussi – Reissuun mukaan alusvaate- ja sukkapyykille
  • Taimienkasvatuspussi – Kääräise pussista kevyt ruukku ikkunalaudan taimi-istutuksille
  • Vaippapussi – kääräise käytetty vaippa pussiin ja vältyt tuoksuilta roskiksessa

Lopuksi leipäpussi kuuluu muovinkierrätykseen!

Lähde: Vaasan Oy