Mitkä viljat ovat gluteenittomia?

Gluteenitonta ruokavaliota noudattaessa ruokavaliosta karsitaan pois kaikki gluteenia sisältävät ruoat. Tiedätkö, mitä viljoja gluteenitonta ruokavaliota noudattava voi käyttää? Kokosimme tähän artikkeliin tietoa gluteenittomista viljoista!

Mitä viljoja gluteenitonta ruokavaliota noudattava voi käyttää?

Gluteenia sisältävät viljat ovat vehnä, ohra ja ruis. Keliaakikot ja muut gluteenitonta ruokavaliota noudattavat eivät voi käyttää näitä viljoja lainkaan. Pienikin määrä voi aiheuttaa hankalia seuraamuksia, ja erityisesti keliaakikot joutuvat olemaan erityisen tarkkoja ruokavaliostaan. Yhtä lailla myös muista syistä gluteenia välttävien kannattaa tutustua vehnän, ohran ja rukiin vaihtoehtoihin leivonnassa ja ruoanlaitossa.

Suomalaiset ovat hyvin tottuneita käyttämään gluteenia sisältäviä tuotteita ja monet tyypillisimmistä arkiruoista sisältävät vehnää, ohraa, ruista tai kauraa. Niiden korvaaminen saattaa aluksi tuntua hankalalta, mutta pienellä opettelulla se kuitenkin onnistuu! Markkinoille on tullut viime vuosina yhä enemmän ja enemmän myös valmiita vaihtoehtoja, joiden avulla keliaakikot ja muut gluteenitonta ruokavaliota noudattavat voivat noudattaa ruokavaliotaan vaivattomammin.

Kun rakennat terveellistä gluteenitonta ruokavaliota, vaihtele eri viljoja, jotta saat koottua ruokavaliosta mahdollisimman monipuolisen ja kuitupitoisen. Jos olet keliaakikko, joka oireilee pienimmistäkin jäämistä, on tärkeää huolehtia myös, että käyttämäsi tuotteet eivät ole olleet valmistusvaiheessa tekemisissä gluteenia sisältävien viljojen kanssa. Tuotteen gluteenittomuus kannattaa aina tarkistaa selosteesta. Esimerkiksi kaura, joka on itsessään gluteenitonta, on saattanut olla valmistusvaiheessa tekemisissä muiden viljojen kanssa. Tästä syystä monet kauraleivät eivät täytä gluteenittomuuden vaatimuksia – ne on saatettu valmistaa leipomossa, jossa käsitellään myös muita viljoja, ja joukkoon on työvälineiden kautta voinut päästä muita viljoja.

Miten korvata gluteenia sisältävät tuotteet leivonnassa?

Mitä keliaakikot ja gluteenitonta ruokavaliota noudattavat henkilöt sitten voivat käyttää? Eri ruoanlaittotarkoituksiin sopivat erilaiset tuotteet. Yleisiä käytettäviä hiutaleita, jauhoja ja suurimoita ovat gluteeniton kaura, riisi, soija, peruna, hirssi, tattari, maissi, teollisesti puhdistettu vehnätärkkelys ja sokerijuurikas.

Lisäksi markkinoille on tullut aiemmin Suomessa tuntemattomia ulkomaisia viljoja, jotka ovat luontaisesti gluteenittomia, kuten saago, teff, amarantti ja kvinoa.

Leivonnassa käytettäviä hyviä jauhoja ovat esimerkiksi teffjauho, tattari, maissijauho, maissitärkkelys, riisijauho, gluteeniton kaura ja hirssi. Lisäksi leivonnassa voi käyttää jauhoja, jotka on valmistettu jostain muusta kuin viljoista, kuten perunajauhoja, kikhernejauhoja, psylliumia ja mantelijauhoja.

Hyviä vinkkejä korvaavien tuotteiden käyttöön ja ruoanlaittoon saat esimerkiksi gluteenittoman leivonnan keittokirjoista tai artikkeleistamme Viisi vinkkiä gluteenittoman täytekakun leivontaan ja Miksi gluteeniton leipä epäonnistuu?

Lue lisää gluteenittomista tuotteista: Keliakialiitto