Paahdetut varhaisvihannekset herkullisella villiyrttikastikkeella

Helppoa, gluteenitonta kasvisruokaa! Resepti toimii mainiona lisukkeena grilliruoan kanssa.

Ainekset

4 – 6 annosta

  • 6 kesäporkkanaa
  • 6 keskikokoista varhaisperunaa
  • 2 kesäpunajuurta tai -naurista
  • 1 nippu retiisejä
  • 2 – 4 (punaista) kesäsipulia varsineen
  • (pieni nippu, 250 g, vihreää parsaa)
  • 4 – 8 valkosipulinkynttä
  • 0,5 dl rypsiöljyä
  • 0,5 tl suolaa
  • 0,5 tl rouhittua mustapippuria

Yrttikastike

  • 1 dl (villi)yrttejä ja versoja
  • 2 – 3 tl sinappia
  • 1 rkl omena- tai valkoviinietikkaa
  • 1 tl hunajaa tai vaaleaa siirappia
  • 0,5 tl suolaa
  • 0,25 tl jauhettua valkopippuria

Valmistus

  1. Valmista ensin yrttikastike. Revi yrtit varsineen teholeikkuriin. Hienonna. Lisää muut kastikkeen ainekset ja jauha tasaiseksi ja sileäksi. Jätä odottamaan.
  2. Pese kaikki vihannekset. Leikkaa naatit pois, mutta säästä hyväkuntoiset salaatin sekaan, pestoon, keittoihin tai muuhun ruokaan.
  3. Halkaise porkkanat pitkittäin. Leikkaa perunat, punajuuret ja sipulit kahteen tai neljään osaan. Silppua sipulin varret. Irrota valkosipulinkynnet sipulista, mutta jätä niihin kuori päälle. (Kuori parsat tarvittaessa ja leikkaa pois puisevat tyvet ja leikkaa parsat 2 – 3 osaan.)
  4. Levitä perunat, porkkanat, punajuuret, sipulit ja valkosipulinkynnet leivinpaperin päälle uunipellille. Valuta päälle puolet öljystä.
  5. Paahda kasviksia 225-asteisessa uunissa 10 minuuttia. Levitä retiisit ja parsat kasvisten sekaan ja kääntele sekaan loput öljystä ja mausta suolalla ja pippurilla. Jatka paahtamista vielä 10 minuuttia tai kunnes kasvikset ovat kypsiä ja saaneet hieman väriä.
  6. Purista valkosipulinkynnet kuoristaan ja ripottele sipulivarsisilpun kanssa kasvisten joukkoon. Valuta päälle osa yrttikastikkeesta ja tarjoa loppukastike erikseen.
  7. Tarjoa paistetun lihan, makkaran tai kalan kanssa. Tai asettele kasviksille savukalan tähteitä, murenna sekaan salaatti- tai fetajuustoa ja tarjoa vihreän salaatin kanssa kevyenä iltapalana.

VINKKI: Voit myös paahtaa kasvikset muurikalla. Käytä hiukan porkkanan ja punajuuren naatteja yrttikastikkeeseen. Varmista sinapin maidottomuus tarvittaessa.

Resepti: Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry
Kuva: Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry / Kati Laszka