Perinteinen hernekeitto

Perinteinen hernekeitto on maukasta kotiruokaa, joka porisee hellalla valmiiksi melkein itsekseen! Jos haluat tehdä kasvisversion, käytä palvikinkun sijaan juureksia, kuten porkkanaa ja palsternakkaa.

Ainekset

  • 500 g kuivattuja herneitä
  • noin 300 g palvikinkkua tai porkkana, palsternakka ja sipuli
  • suolaa ja kuivattua meiramia
  • tarjoiluun sinappia ja sipulisilppua

Valmistus

  1. Liota herneitä yön yli jääkaapissa kahdessa litrassa vettä.
  2. Keitä herneitä liotusvedessään isossa kattilassa miedolla lämmöllä noin 90 min välillä pohjaa myöten sekoittaen.
  3. Valmistele sattumat: kuutioi palvikinkku tai kasviskeittoon kuori ja kuutio sipuli, porkkana ja palsternakka.
  4. Kun keitto on kiehunut noin puolitoista tuntia, lisää valitsemasi sattumat.
  5. Lisää suolaa ja meiramia maistellen: kinkusta tulee keittoon suolaa, kasvisversio saattaa tuntua suolattomalta.
  6. Keitto on valmista noin kahden tunnin keittämisen jälkeen, maistele vielä suola.
  7. Tarjoile keiton lisukkeiksi sipulisilppua ja sinappia.

Resepti: Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Kuva: Heidi Siivonen