Itsetehtyä sushia kotimaisesta kalasta: makirullat silakasta

Sushi onnistuu myös kotona! Japanilaisesta keittiöstä tuttu sushi valmistuu mainiosti myös kotimaisesta kalasta. Valmista tämä herkullinen gluteeniton arkiruoka, kun haluat panostaa vähän enemmän.

Ainekset

Sushiriisi:

 • 4 dl sushi- tai puuroriisiä
 • 5 dl vettä
 • 3 rkl riisiviinietikkaa
 • 2,5 rkl sokeria
 • 2 tl suolaa

Sushirulliin:

Valmistus

 1. Silakkafileiden marinointi: Sekoita 2 dl vettä, 1 dl etikkaa ja 2 tl suolaa kunnes suola liukenee. Laita nahattomat silakkafileet liemeen. Peitä astia kelmulla ja laita se jääkaappiin 2 – 4 tunniksi marinoitumaan.
 2. Huuhtele riisiä juoksevassa vedessä niin kauan että vesi on täysin kirkasta. Laita riisi kylmään veteen ja anna seistä noin 10 min. Huuhtele riisi ja laita se kattilaan kylmän veden kanssa.
 3. Anna riisin kiehua kunnes kaikki vesi on imeytynyt. Anna riisin seistä kattilassa kannan alla noin 10 minuuttia. Sekoita suola, sokeri ja riisiviinietikka. Levitä riisi pellille tai tarjottimelle leivinpaperin päälle ja pirskota riisiviinietikkaseos riisin päälle.
 4. Levitä työpöydälle bambusta valmistettu sushimatto. Aseta norileväarkki matolle. Kostuta kädet vedellä ja painele noin puolen sentin kerros jäähtynyttä sushiriisiä leväarkille siten, että kumpaankin päähän jää noin 2 cm levyinen reuna leväarkkia näkyviin.
 5. Sipaise keskelle levyä poikittain wasabitahnaa (huom. tahna on erittäin voimakkaan makuista). Levitä wasabin päälle silakkafileet ja pitkä kurkkuviipale. Tuo täytettä kevyesti sormillasi ja taita bambumattoa apuna käyttäen leväarkin ilman täytettä olevat päät vastakkain ja muotoile sushi edelleen bambumattoa apuna käyttäen tiukaksi rullaksi.
 6. Tee valmiiksi kaikki rullat ja leikkaa ne parin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Voit sipaista wasabitahnaa myös koristeeksi.

Vinkki! Makirullien täytteenä voit käyttää myös kylmäsavustettua silakkaa, paprikaa, maustamatonta tuorejuustoa ja rucolaa.

Resepti ja kuva: Pro Kala ry