Kävikö kauppareissu kalliiksi? Viisi erinomaista arkielämän säästövinkkiä

Säästäminen kannattaa aina, on se sitten lyhyen tähtäimen tai pidemmän tähtäimen säästämistä. Säästäminen lähtee asenteesta ja asioiden tai hankkeiden priorisoimisesta – ja niihin kuuluvat myös kotitalouden juoksevat kulut. Tässä viisi vinkkiä, joilla pääset helposti alkuun.

ADVERTORIAALI

1. Päätä ensin miksi säästät ja aseta tavoitteet

Haluatko uuden auton, asunnon vai onko tavoitteenasi lähteä puolen vuoden kuluttua unelmamatkalle? Säästämisen voit aloittaa myös pienellä summalla, esimerkiksi kymmenen euroa kuukaudessa. Aloita jo tänään, älä siirrä päätöstä. Tee pankkisi kanssa rahastosäästösopimus tai toistuva maksu säästötilillesi, jolloin tililtäsi veloitetaan haluamasi summa kerran kuukaudessa. Pankistasi saat myös lisätietoa muistakin sijoittamisen vaihtoehdoista.

2. Listaa kaikki kulusi

Seuraa omia kulutustapojasi ja rahankäyttöäsi esimerkiksi kahden viikon ajan ja kirjaa huolellisesti ylös, mitä ostit ja millä hinnalla. Näin näet helposti mistä voit luopua, mistä tinkiä ja mikä on todella tarpeellista.

Onko arjessasi asioita, jotka tekemällä toisin voisit säästää? Voit esimerkiksi lainata kirjat ja lehdet kirjastosta niiden ostamisen sijaan. Voit leipoa itse ja panostaa edulliseen ruoanlaittoon einesten ja valmisruokien sijaan. Tämä onnistuu tehokkaalla suunnittelulla myös erikoisruokavaliota noudattaville! Opettele soveltamaan reseptejä ja löytämään niihin halvimmat raaka-aineet. Käy kaupassa aina valmiin ostoslistan kanssa ja älä tee heräteostoksia. Myös muut arjen pienet valinnat ratkaisevat paljon: oletko ottanut tavaksi ostaa työmatkalla kahvin mukaan? Keitä kahvi jo kotona ja pakkaa mukaan termoksessa. Entä onko sinulla useita pieniä lainoja? Laske, voitko säästää lainanhoitokuluissa yhdistämällä lainat. Älä osta turhaa.

Tärkein vinkki kaikessa säästämisessä: osta vain se, mitä oikeasti tarvitset. Sama neuvo pätee niin vaatekaupoilla kuin ruokaostoksillakin.

3. Tee oma budjettisuunnitelma

Sen sijaan, että miettisit mitä et saa ostaa, tee siten, että merkkaat ylös käytettävissä olevat rahat eri tarpeisiin eri ajankohtina. Ota budjetissa huomioon ruokakulujen ja muiden arkiasioiden lisäksi myös epäsäännölliset kulut, kuten hammaslääkäri-, autonhuolto- yms. kulut. Tee taulukko, johon merkitset kaikki tulot ja menot. Siitä näet heti, mihin raha menee. Laske muutama kuukausi kerrallaan. Sillä tavalla hahmotat, kuinka paljon rahaa on tulossa ja millaisia kuluja on luvassa milloinkin. Näet myös paljonko sinulle jää säästöön viikko- ja kuukausitasolla.

Jos huomaat, ettei säästöjä kerry tarpeeksi ottaen huomioon tavoitteesi (kohta 1.), mieti, miten voisit kartuttaa säästökassaasi. Pystyisitkö tekemään keikkatöitä tai vaikkapa hyödyntämään leivontataitojasi? Onko kellarissa tai varastossa tarpeetonta tavaraa, jotka voisi myydä? Entä lojuuko vaatekaapissasi käyttämättömiä vaatteita tai merkkilaukkuja, jotka voisit myydä eteenpäin? Voitko tehdä ylitöitä ja kartuttaa ylityöstä saaduilla ekstroilla säästöjäsi? Tai saitko kenties veronpalautuksia, jotka voisit laittaa säästöön?

4. Erota säästösi palkkatilistä

Kannattaa pitää säästöt omalla tilillä, jolloin et tule “vahingossa” käyttäneeksi niitä. Palkitsevaa on myös se, että näet jatkuvasti säästöjesi kasvavan. Säästämiseen ja sijoittamiseen on monenlaisia vaihtoehtoja – tärkeintä on säästämisen aloittaminen ja pitkäjänteisyys.

5. Jos otat lainaa, maksa se mahdollisimman nopeasti takaisin

Ota tämä vaihtoehto huomioon vaikka kyse olisikin halpakorkoisesta asuntolainasta. Koroissa voit säästää paljonkin. Ja kuten jo mainittiin, niin kannattaa laskea syntyisikö säästöä useiden lainojen ja kulutusluottojen yhdistämisestä. Listaa lainat korkeakorkoisimmasta pienimpään ja tee laskelma, kannattaisiko maksaminen aloittaa suurimman koron omaavasta lainasta. Laske myös se, että lyhentämäsi summa on taloutesi kannalta järkevä, jotta rahaa jää arjen menoihin, ettet joudu yllättävässä tilanteessa ottamaan uutta kulutusluottoa tai pikavippiä.

Lainaa ottaessa ole myös tietoinen lainasi kustannuksista. Vertailemalla lainantarjoajia voit säästää lainan koroissa ja kuluissa huomattavasti. Esimerkiksi yhdistämällä pienempiä lainoja yhdeksi isommaksi lainaksi säästät yksittäisten lainojen tilinhoitomaksuissa. Lainaa ottaessa kannattaa verrata lainan todellista vuosikorkoa, jossa on mukana kaikki lainan kulut.

Kaikkiaan kyse on siis enemmänkin tietoisesta kuluttamisesta kuin vain säästämisestä. Opettele tekemään arjen pienet valinnat fiksusti, hoitamaan omaa talouttasi ja kilpailemaan itsesi kanssa; jos saat säästettyä viikon sisällä esimerkiksi viisailla ruokailuvalinnoilla enemmän kuin olit budjetoinut, palkitse itsesi kohtuudella. Tarpeen tullen voit hakea kulutusluottoa Mylenderiltä ja yhdistää lainasi.

Tutustu laskelmaan ja katso miten voit säästää yhdistämällä eri lainat, osamaksusopimukset ja luottokortit >

ADVERTORIAALI

YHTEISTYÖSSÄ: MY LENDER