Mitkä ruoka-aineet sisältävät gluteenia?

Mitä ruoka-aineita keliaakikon ja gluteeniherkän on syytä välttää? Tässä lista gluteenia sisältävistä ruoka-aineista.

Mitkä viljat sisältävät gluteenia?

Gluteeni on valkuaisaine, jota on monissa erilaisissa viljatuotteissa. Gluteeni muodostuu kahdesta proteiinista, gliadiinista ja gluteniinista. Keliaakikoille pienikin määrä gluteenia aiheuttaa suolistotulehduksen, ja siksi onkin ehdottoman tärkeää tietää, mitkä ruoka-aineet sisältävät gluteenia ja mitkä eivät.

Kotimaiset viljat vehnä, ohra ja ruis kuuluvat ehdottomasti vältettävien aineiden listalle. Keliakikadiagnoosin jälkeen gluteeniton ruokavalio on elinikäinen ja sitä on noudatettava ilman poikkeuksia.

Yleensä on helppo selvittää, sisältääkö jokin tuote gluteenia, mutta erityisesti valmisruoan ja erilaisten ruokajalosteiden kohdalla on oltava tarkkana, sillä yllättävätkin elintarvikkeet saattavat sisältää gluteenia. Älä käytä tuotteita, joiden raaka-ainelistalta löytyy mikä tahansa seuraavista aineksista:

  • Vehnä
  • Ruis
  • Ohra
  • Speltti
  • Vihreä speltti
  • Ruisvehnä (tritikaali/farro)
  • Emmer
  • Alkuvehnä

Onko kaurassa gluteenia?

Kaura itsessään ei sisällä gluteenia. Keliaakikko voi syödä gluteenitonta kauraa huoletta. Keliaakikoille tarkoitettuihin elintarvikkeisiin sisältyvän kauran tulee kuitenkin aina olla viljelty, kuljetettu, varastoitu ja valmistettu kaikissa vaiheissa siten, ettei se käsiteltäessä joudu kosketuksiin vehnän, ohran tai rukiin kanssa. Kaikki Suomessakaan myytävät kauratuotteet eivät täytä tätä vaatimusta, joten kauran suhteen on oltava varovainen. Jos tahdot olla ehdottoman varma, pitäydy vain niissä kauratuotteissa, joiden tuoteselosteessa mainitaan gluteenittomuus erikseen.

Milloin tuotetta voi kutsua gluteenittomaksi?

Valmistaja saa lisätä elintarvikepakkaukseen saa merkinnän “gluteeniton”, jos tuote sisältää enintään 20 mg/kg gluteenia. Tämä raja-arvo takaa ruoan turvalliseksi keliaakikoille. “Erittäin vähägluteeniseksi” voi kutsua tuotetta, joka sisältää gluteenia enintään 100 mg/kg.

Luontaisesti gluteenittomia ja siten keliaakikolle täysin turvallisia viljoja ovat esimerkiksi riisi, tattari, hirssi ja maissi.

VINKKI! Runsaasti lisätietoa gluteenittomasta ruokavaliosta löydät esimerkiksi Keliakialiiton verkkosivuilta.