Gluteeniton ruokavalio lapsiperheessä – viisi vinkkiä arkeen

Lapsiperheen gluteenittomassa ruokavaliossa on omat haasteensa. Mitä tehdä, kun perheessä pitää noudattaa gluteenitonta ruokavaliota? Kuinka kannattaa toimia, jos lapsi itse sairastaa keliakiaa, vilja-allergiaa tai gluteeniyliherkkyyttä? Koksimme viisi vinkkiä lapsiperheen gluteenittomaan arkeen.

1. Muista välipalat ja riittävä kuidun saanti

Jokainen vanhempi tietää, että lasten kanssa on hyvä varata mukaan välipaloja. Erityisen tärkeää se on kuitenkin silloin, kun lapsella on ruokarajoitteita, koska kaikista kaupoista ei välttämättä saa ruokarajoitteisiin sopivia helppoja välipaloja. Helposti mukaan otettavia, terveellisiä ja gluteenittomia välipaloja ovat esimerkiksi smoothiet, hedelmät ja jotkut välipalakeksit. Lisää välipalavinkkejä löydät artikkelistamme.

Kotona ruokavalion noudattaminen on luonnollisesti helpompaa. Monessa perheessä ostetaan esimerkiksi kaikille monia samoja gluteenittomia tuotteita, vaikka vain yhdellä olisi gluteeniyliherkkyys tai keliakia. Erityisesti lapsen kanssa on todella tärkeää huolehtia riittävästä kuidun ja vitamiinien saannista. Hyviä gluteenittomia perusruokia lapsiperheeseen ovat esimerkiksi gluteenittomat puurot, myslit ja siemennäkkileivät. Voit lukea lisää kuidun saannista gluteenittomassa ruokavaliossa täältä.

2. Käykää tapaamassa ravitsemusterapeuttia

Erityisesti silloin, kun tuntuu, että terveellisen ruokavalion kokoaminen tuntuu haastavalta, kannattaa ehdottomasti käydä tapaamassa ravitsemusalan ammattilaista, joka voi auttaa suunnittelemaan koko perheelle sopivan ruokavalion. Ruoka on lapsen rakennusaine, joten on ehdottoman tärkeää, että ruokavaliosta saa kaikki kasvuun tarvittavat aineet. Yleinen ohje on, että lasten ei tulisi siirtyä gluteenittomaan ruokavalioon ilman selkeää syytä ja ammattilaisen ohjausta.

3. Tee muistilista kouluun tai päiväkotiin

Lapsen kanssa työskenteleville aikuisille voi antaa muistilistan kielletyistä ruoka-aineista ja esimerkiksi päiväkotiin voi viedä varalle lapselle sopivia herkkuja, joita päiväkodin hoitajat voivat tarvittaessa antaa lapselle yllättävissä tilanteissa.

Mikäli kohtaat ongelmia ohjeiden noudattamisessa, ole ystävällisen tiukka. Moni opettaja ja lastenhoitaja on ruokavalioista hienolla tavalla perillä, mutta kasvatusammattilaiset eivät automaattisesti ole ravitsemusasioiden ammattilaisia, joten tarvittaessa auta heitä ymmärtämään esimerkiksi keliakian ja allergian ero. Kerro konkreettisesti, että keliaakikko ei voi syödä hitustakaan kiellettyjä viljoja.

Voit myös linkata (tai tulostaa paperille) esimerkiksi tämän gluteenittomasta ruokavaliosta kertovan artikkelin auttamaan asian ymmärtämisessä.

4. Ilmoita ruokavaliosta myös kavereiden vanhemmille

Ilmoita rohkeasti lapsen erityisruokavaliosta esimerkiksi kylään tai syntymäpäiville mentäessä. Voit myös tarjota vinkkejä siitä, mitä hyviä leipomuksia voi ostaa tarjottavaksi valmiina. Päiväkodissa, koulussa tai kaverilla voi tulla tilanteita, joissa lapselle tarjotaan gluteenia sisältävää ruokaa, eikä lapsi itse muista, että esimerkiksi kaverin tuomia muffinsseja tai keksejä ei voikaan syödä.

5. Suhtautukaa ruokavalioon positiivisesti ja hakekaa vertaistukea

Puhu lapselle ruokavaliosta positiiviseen sävyyn ja kokeilkaa yhdessä uusia reseptejä. Monista lasten lempiresepteistä, kuten vaikkapa letuista saa helposti tehtyä gluteenittoman version. Viettäkää lapsen kanssa mukava herkutteluhetki hyviä gluteenittomia leivonnaisia valmistavassa kahvilassa, jotta lapsi näkee, ettei gluteeniton ruokavalio tarkoita kaikista lempiherkuista luopumista.

Hakeutukaa vertaisryhmiin, jotta lapsi näkee, että hän ei ole gluteenittoman ruokavalionsa kanssa yksin. Tällaisia löytyy esimerkiksi Keliakialiiton kautta.

Millaisia vinkkejä sinä antaisit lapsen gluteenittomaan ruokavalioon?