Onko liivatteessa gluteenia?

Liivate on lähes joka leipurin kaapista löytyvä perustarvike. Liivatetta käytetään leivonnan lisäksi myös monissa arkisissa valmistuotteissa – mutta sopiiko liivate gluteenittomaan ruokavalioon?

Onko liivate gluteeniton?

Liivate on hyytelöimisaine, joka valmistetaan eläinperäisestä sidekudosvalkuaisesta. Liivatteen tyypillisiä käyttötarkoituksia ovat esimerkiksi kakut ja leivonnaiset sekä erilaiset hyytelöt ja mousset. Myös monissa karkeissa ja jogurteissa sekä esimerkiksi joidenkin lääkkeiden kuorissa on liivatetta. Liivatetta löytyy erittäin monista jokapäiväisistä tuotteista, joihin jokainen meistä törmää säännöllisesti.

Liivatetta on saatavilla sekä jauheena että liuskamaisten liivatelehtien muodossa. Suomalaisissa resepteissä käytetään yleensä liivatelehtiä, joita liotetaan kylmässä vedessä ennen käyttöä.

Vegaanit välttävät liivatetta sen eläinperäisyyden johdosta. Gluteeniton ruokavalio sen sijaan ei ole syy liivatteen välttämiseen. Sekä liivatejauhe että liivatelehdet ovat gluteenittomia tuotteita. Niitä on täysin turvallista käyttää osana gluteenitonta ruokavaliota. Liivate sopii myös keliaakikoille.