Gluteeniton jouluvanukas
Erityisesti englantilaisesta joulupöydästä tunnettu jouluvanukas eli Christmas pudding sopii hyvin myös suomalaiseen joulupöytään. Kyseessä on vanha ja perinteinen jälkiruoka, joka valmistetaan kypsyttämällä kiehuvassa vedessä. Vanukkaan valmistelut aloitetaan jo edellisenä iltana ja sen kypsyminen vie aikaa useamman tunnin, mutta lopussa kiitos seisoo, kun lopputuloksena saadaan ihanan täyteläinen joulujälkiruoka.
Ainekset
10 annosta
- 200 g korintteja
- 200 g sultanarusinoita
- 150 g rusinoita
- 150 g taateleita
- 1 kokonainen appelsiini
- 3/4 dl Cointreau’ta tai brandya halutessasi
- 200 g huoneenlämpöistä voita
- 1 1/4 dl ruskeaa sokeria
- 3 kananmunaa
- 1 1/4 dl gluteenitonta perusjauhoa
- 7 dl gluteenittomia leivänmuruja
- 1 ruokalusikallinen brittiläistä leivontamaustetta. Ohje (englanniksi) esimerkiksi täällä. Voit myös halutessasi korvata tämän kohdan lisäämällä muiden mausteiden määrää hiukan.
- 1 teelusikallinen jauhettua kanelia
- 1 teelusikallinen kardemummaa
- 1 teelusikallinen jauhettua inkivääriä
- 1/2 teelusikallista jauhettua neilikkaa
- 2 1/2 dl vettä
Valmistus
- Lisää suureen kulhoon kuivatut hedelmät, appelsiininmehu ja -kuoret sekä Cointreau tai brandy, mikäli päätät käyttää niitä. Sekoita hyvin ja lisää vesi. Peitä kulho ja laita jääkaappiin yöksi.
- Voitele 2 litran kokoinen vanukasvuoka voilla ja aseta vuokaan sopivaksi leikattu leivinpaperi.
- Vispaa voi ja sokeri, kunnes seos on vaaleaa. Lisää munat yksi kerrallaan. Sekoita jokainen muna hyvin seoksen joukkoon ennen kuin lisäät seuraavan.
- Lisää joukkoon jääkapissa olleet hedelmät, leivänmurut, jauhot sekä mausteet.
- Lusikoi seos vanukasvuokaan ja tasoita päältä. Aseta kaksi täydellisesti vuoan sisälle sopivaa ympyräksi leikattua leivinpaperin palaa vanukkaan päälle. Laita vielä vanukkaan päälle folio ja sido vielä keittiönarulla.
- Aseta pieni lautanen väärinpäin suuren kattilan pohjalle ja laita vanukasvuoka sen päälle. Lisää kattilan puoliväliin asti vettä. Anna kiehua, jonka jälkeen laske lämpötilaa. Anna hautua kannen alla noin neljän tunnin ajan. Tarkista välillä, ettei vesi ole loppunut.
- Neljän tunnin jälkeen ota vuoka pois vedestä ja tarkista kypsyys esimerkiksi varrastikulla. Tikkuun ei jää taikinaa, mikäli vanukas on kypsä.
- Käännä vuoka varovasti ympäri ja kumoa vanukas tarjoilualustalle. Koristele haluamallasi tavalla ja tarjoile vaniljakastikkeen kera.
Resepti: Best Recipes
Kuva: Flickr, James Peek
Olen tehnyt tämän jouluvanukkaan, mutta vielä ei ole maistettu eikä liekitetty. Ihmettelin kypsentämismenetelmää lautasen päällä kattilassa. Laitoin kakkuvuoan uunipannulle vesihauteeseen, sillä minulla ei ole riittävän laajaa kattilaa. Onko näissä kypsennystavoissa joku oleellinen ero?
Toinen ihmettelyn aihe oli kaksi kerrosta leivinpaperia ja lisäksi alumiinifolio vuoan päälle. Eikä yksi folio sidottuna narulla reunasta olisi riittävä?
Luin myös englantilaisia reseptejä, joissa meneteltiin myös näin. Heräsi epäily, että resepteissä käytetään vanhoja perinteitä, ei käytännöllisyyttä. Onko joku kokeillut erilaisia menetelmiä?