Keliakiatestit ja keliakian diagnosointi

Epäiletkö sairastavasi keliakiaa? Viralliseen diagnoosiin tarvitaan aina lääkärin tutkimus, mutta voit aloittaa selvityksen apteekin pikatestillä.

Pääset tutkimuksiin oman lääkärisi kautta

Keliakia on elinikäinen sairaus, jonka ainoa hoito on täysin gluteeniton ruokavalio. Gluteenittomaan ravintoon ei tulisi kuitenkaan siirtyä ennen kuin keliakia on kliinisesti todettu. Pääset tutkimuksiin oman lääkärisi kautta: ota yhteyttä työterveyshuoltoon, terveyskeskukseen tai yksityiselle lääkäriasemalle ja kerro epäilyksestäsi.

Tutkimuksen ensimmäisessä vaiheessa määritellään yleensä veren keliakiavasta-aineet. Jos veren vasta-ainepitoisuudet ovat tarpeeksi korkeat, keliakia voidaan diagnosoida. Jos vasta-aineita ei löydy tarpeeksi, keliakia voidaan todeta koepalasta, joka otetaan ohutsuolen limakalvolta. Koepalasta voidaan todeta mahdollinen keliakian aiheuttama tulehdustila ja suolinukan madaltuminen. Aiemmin keliakian diagnosoiminen vaati aina ohutsuolen koepalan, mutta uuden Käypä hoito -suosituksen mukaan se ei ole enää välttämätöntä. Ihokeliakiaa tutkittessa diagnoosi varmistetaan iholta otetusta koepalasta.

Keliakia voi oireilla hyvin monin tavoin, eikä sen diagnosointi aina ole yksinkertaista. Ensimmäisen vaiheen negatiivinen vasta-ainelöydös ei välttämättä sulje pois keliakian mahdollisuutta. Jos oireet viittaavat vahvasti keliakian suuntaan, tulisi tilanteen varmistamiseksi ottaa koepala joka tapauksessa.

Aloita ruokavaliohoito vasta diagnoosin jälkeen

Gluteeniton ruokavalio aloitetaan vasta, kun diagnoosi on varma. Jos muutat ruokavaliotasi jo ennen tutkimusta, eivät keliakian aiheuttamat suolen limakalvon muutokset välttämättä näy enää tutkimusten aikana ja diagnoosi jää puutteelliseksi.

Apteekista on saatavilla myös kotona tehtäviä keliakia-pikatestejä. Tämä testi ei vielä ole virallinen diagnoosi, mutta se kertoo, löytyykö verestäsi keliakiaan liittyviä vasta-aineita (transglutaminaasi-vasta-aineet). Apteekin pikatesti tehdään sormenpääverinäytteestä ja se näyttää tulokset jo muutaman minuutin kuluttua. Jos saat testissä positiivisen tuloksen, on tärkeää hakeutua lääkärin vastaanotolle ja tarkempiin tutkimukseen. Hakeudu lisätutkimuksiin myös, jos testi on negatiivinen mutta keliakiaan viittaavat oireet jatkuvat.

>> Lue lisää Keliakian oireista ja hoidosta

Lähde: Keliakialiitto