Gluteenittoman ruokavalion kompastuskivet – näin vältät tyypillisimmät virheet

Oletko aloittamassa gluteenitonta ruokavaliota? Gluteenia sisältävien viljojen välttäminen ei ole vaikeaa, mutta tämäkin ruokavalio sisältää omat sudenkuoppansa. Tässä viisi tyypillisintä ongelmaa ja ratkaisut niihin.

Muuta ruokavaliotasi vain harkiten

Monipuolinen ruokavalio on tärkeä osa ihmisen terveyttä. Gluteenittomaan ruokavalioon kannattaa siirtyä vain perusteellisen harkinnan jälkeen: keliaakikoille se on ainoa hoito sairauteen, mutta muista syistä gluteenittomasti syöville valinta ei ole yhtä itsestäänselvä. Siirtyessä gluteenittomaan ruokavalioon on hyvä käyttää aikaa terveellisen ruokavalion rakentamiseen. Kannattaa rohkeasti kääntyä ravitsemusterapeutin tai lääkärin puoleen, mikäli terveellinen ruokavalio tuottaa hankaluuksia tai et ole varma, onko gluteenittomuus juuri omalla kohdallasi oikea valinta.

Kun olet tehnyt päätöksen, on aika viedä se käytäntöön. Tässä jutussa esittelemme viisi tyypillistä kompastuskiveä, joihin gluteenitonta ruokavaliota aloittava helposti kaatuu.

1. Ruokavaliosi on liian yksipuolinen

Monipuolinen ruokavalio on tärkeää kaikille ihmisille. Glutteenittomaan ruokavalioon siirtyessä ruoassa käytettäviä ruoka-aineita karsitaan, jolloin ihminen saattaa huomaamattaan alkaa syödä päivästä toiseen samoja ruokia. Terveellisen ruokavalion kannalta on kuitenkin hyvä käyttää vaihtelevasti erilaisia ruoka-aineita. Ruoka-aineiden monipuolisuuden lisäksi kannattaa tarkistaa, että saat ruokavaliostasi myös riittävästi hiilihydraatteja.

2. Et huolehdi vitamiinien saannista

Perinteiset, gluteenilliset viljat sisältävät paljon vitamiineja, kuten B-vitamiineja ja rautaa, joten siirrytäessä gluteenittomaan ruokavalioon on hyödyllistä käydä läpi, saatko varmasti uudesta ruokavaliostasi kaikki tarvittavat vitamiinit ja hivenaineet. Hyviä eri B-vitamiinien lähteitä ovat esimerkiksi liha, pähkinät, kala ja kananmunat. Hyviä raudan lähteitä ovat muun muassa liha- ja veriruoat sekä seesaminsiemenet.

3. Et saa tarpeeksi kuituja

Kuidut ovat tärkeä osa terveellistä ruokavaliota. Gluteenittomat tuotteet sisältävät usein melko vähän kuitua, joten gluteenitonta ruokavaliota noudattavan kannattaa huolehtia kuidun riittävästä saannista. Lue lisää kuidun saannista artikkelistamme Gluteeniton ruokavalio ja kuidun saanti.

4. Syöt liikaa siemeniä ja pähkinöitä

Siemenet ja pähkinät ovat oiva lähde monille tärkeille ravintoaineille. Siemenet ja pähkinät sisältävät paljon terveellisiä monityydyttymättömiä rasvahappoja, jonka takia niissä on myös paljon energiaa. Korkean energiapitoisuuden takia siementen ja pähkinöiden käyttö kannattaa kuitenkin pitää kohtuullisena.

Eviran ohjeiden mukaan öljykasvien siemeniä ei suositella syötäväksi kuin enintään pari ruokalusikallista päivässä, koska niihin voi kerääntyä raskasmetalleja, kuten nikkeliä ja kadmiumia. Suomessa myytäviä öljykasvien siemeniä ovat muun muassa pellavan-, pinjan-, chian-, hampun-, seesamin-, kurpitsan-, unikon- ja auringonkukansiemenet.

5. Et tarkista gluteenittomien valmistuotteiden ravintoarvoja

Gluteeniton ei tarkoita samaa kuin terveellinen, minkä takia gluteenittomien valmisteiden ravintoarvot kannattaa aina tarkistaa. Jotkut gluteenittomat valmisteet saattavat olla esimerkiksi rasvaisempia, sokerisempia tai suolaisempia kuin vastaavat gluteenia sisältävät valmisteet.

Toisinaan herkuttelu tekee hyvää, ja on toki olemassa paljon hyviä ja terveellisiä gluteenittomia tuotteita. Aina on kuitenkin järkevää olla perillä siitä, mitä suuhunsa laittaa. Vähintään eineshyllyn kohdalla kannattaa ottaa terveeksi tavaksi vilkaista tuoteseloste läpi ennen ostopäätöstä.