Näin hyviä ranskiksia et ole koskaan maistanut – kolme tapaa tuunata ranskalaiset perunat

Ranskalaisissa on eroja! Tiesitkö, että kotimaisissa Mummon ranskanperunoissa on alle 5% rasvaa? Ne ovat samalla myös vegaanisia, lisäaineettomia ja bioenergialla valmistettuja.

Yhteistyössä: Mummon ranskanperunat

Kaikki ranskalaiset eivät ole samanlaisia

Ranut, ranskikset, ranskalaiset perunat – rakkaalla lapsella on monta nimeä. Kutsuitpa niitä miksi tahansa, kyseessä on perinteinen arkiherkku, jonka suosio kestää vuodet ja vuosikymmenet.

Ranskalaiset perunat kuuluvat niihin ruokalajeihin, jotka kulkevat kyljessä kuin huomaamatta ja sopivat melkein minkä tahansa kanssa. Terveysruoaksi kukaan tuskin edes yrittää ranskalaisia väittää – emme mekään. Mutta oletko koskaan ajatellut, että eri tuotteiden ja tuotemerkkien välillä on valtavia eroja niin laadussa kuin terveellisyydessä?

Kotimaisia perunoita vankalla kokemuksella

Kotimaisissa Mummon ranskanperunoissa on ainutlaatuisen valmistusmenetelmän ansiosta alle 5% rasvaa, joka on pehmeää sellaista. Mummon ranskanperunoita ei uppopaisteta perinteiseen tapaan öljyssä, vaan ne dipataan kevyesti rypsiöljyyn kypsennyksen ja kuivauksen jälkeen. Siten niiden maku ja ominaisuudet eivät ole pelkästään rasvan varassa.

Mummon ranskanperunat ovat vegaanisia, vähärasvaisia ja lisäaineettomia. Niiden valmistus tapahtuu tuottajan oman bioenergialaitoksen tuottamalla energialla ja höyryllä.

Mummon-tuotteiden taustalla oleva Pohjolan Perunan tehdas perustettiin Pohjois-Pohjanmaalle Vihantiin jo 60 vuotta sitten ja yritys on siitä saakka toiminut samassa paikassa. Peruna tulee lähialueen sopimusviljelijöiltä, kuten on tullut jo vuodesta 1962 lähtien. Yhteistyö on jatkunut monien viljelijöiden kanssa useita vuosia ja jopa vuosikymmeniä yli sukupolvien.

Tuotteet ovat täysin kotimaisena työnä tehtyjä ja ne ovat oikeutettuja käyttämään Joutsenlippu-merkkiä.

Tässä kolme tapaa tuunata ranskalaiset perunat modernilla otteella!

Avokadoranskalaiset

1. Avokadoranskikset

Muistatko muutama vuosi sitten Suomea villinneen avokadopastan? Nyt on aika kokeilla avokadoranskiksia, joilla saat uuden twistin perunoihin.

Avokadoranskikset

  • 450 g Mummon ranskanperunoita
  • 2 kypsää avokadoa
  • 1–2 valkosipulinkynttä
  • 1 limetin mehu
  • loraus oliiviöljyä
  • mustapippuria
  • 50 g raastettua parmesaania

Paloittele kaksi avokadoa. Hienonna valkosipulinkynsi ja sekoita se öljyn ja limetistä puristetun mehun sekaan. Pyöräytä joukkoon muutama kierros mustapippuria pippurimyllystä. Kaada marinadi avokadopalojen päälle ja anna maustua hetken.

Paista perunat ohjeen mukaan noin 15–20 minuuttia 220 asteessa. Lisää avokadot ja parmesaaniraaste mukaan vasta noin viisi minuuttia ennen paistoajan päättymistä.

Parmesaaniranskalaiset aiolilla

2. Ne fiinimmät parmesaaniranskikset aiolilla

Tässä luottoreseptisi, kun tarvitset helppoa mutta silti edustuskelpoista lisäkettä. Sopii mainiosti vaikkapa kanan rintafileiden, vaalean kalan tai valkosipulisten äyriäisten kaveriksi!

Parmesaaniranskikset aiolilla

  • 450 g Mummon ranskanperunoita
  • 100 g parmesaanilastuja
  • noin 1 dl aiolimajoneesia
  • (suolaa oman maun mukaan)

Paista ranskalaiset normaalin ohjeen mukaan eli noin 15–20 minuuttia 220 asteessa. Lisää aiolimajoneesi ja parmesaanilastut ranskalaisten päälle noin puolessa välissä paistoaikaa. Herkuttele.

Dirty Fries

3. Tosiherkuttelijan dirty fries

Lisää ranskanperunoihin pekonia, sipulia, paprikaa, ranskankermaa ja juustoa, ja saat kokonaisen aterian! Dirty fries on rehellistä mättöä ja mitä makoisinta lohturuokaa tai leffaillan överievästä. Toki voit toteuttaa sen myös kevyempänä versiona. Likaisissa perunoissa nimittäin parasta on, että voit tehdä ne oman makusi mukaan juuri niistä aineksista, joita jääkaapista sattuu löytymään.

Dirty fries on mainio tapa vähentää ruokahävikkiä, kun voit kipata ranskalaisten päälle juuston ja mausteiden kera käytännössä mitä vain. Tässä yksi esimerkki likaisten perunoiden helposta perusreseptistä.

Dirty Fries

  • 450 g Mummon ranskanperunoita
  • 100 g pekonikuutioita tai kinkkusuikaleita
  • ½ paprika kuutioituna
  • 1–2 kevätsipulin vartta
  • 150 g juustoraastetta
  • 150 g ranskankermaa
  • 1 tl Cajun-maustetta

Silppua sipuli, kuutioi paprika ja sekoita ne yhteen pekonin/kinkun ja juustoraasteen kanssa. Mausta cajun-mausteella. Nostele sekoitus pellille ranskalaisten keskelle ja annostele päällimmäiseksi ranskankerma. Paista normaaliin tapaan 220 asteessa 15–20 minuuttia.

Vinkki! Saat tehtyä dirty friesistä myös kasvisversion valitsemalla täytteeksi pekonin sijaan esimerkiksi härkistä.

Yhteistyössä: Mummon ranskanperunat

Kuvat: Pohjolan Peruna ja Satu-Maria Ruotsalainen