Oliivi-tuorejuustogratinoitua lipeäkalaa ja tomaatti-äyriäiskastiketta
Erityisesti joulun aikaan suosittu lipeäkala sopii hyvin raskaiden jouluruokien kaveriksi emäksisyytensä ansiosta. Lipeäkalaa ei kuitenkaan aina tarvitse valmistaaa samalla tavalla – vaihtelua saat kokeilemalla tätä gluteenitonta reseptiä!
Ainekset
Neljä annosta
- 0,8 kg lipeäkalaa
- 1,5 tl suolaa
Kastike:
- 1 kpl valkosipulinkynttä
- 2 kpl tomaatteja
- puolikas pieni fenkoli
- 2 rkl oliiviöljyä
- 2 rkl tomaattipyreetä
- ½ pussia sahramia
- 6 dl vettä
- 1,5 rkl hummerifondia
- 1 rkl voita
- ½ dl kermaa
- 2 tl vaaleaa gluteenitonta kastikesuurustetta
Kuorrutus:
- ½ prk (100 g) tuorejuustoa, maustamatonta
- ½ dl mustia, kivettömiä oliiveja
- puolikas valkosipulinkynsi
Valmistus
- Leikkaa lipeäkala neljään annospalaan, laita ne nahkapuoli alaspäin uuninkestävään vuokaan ja mausta suolalla.
- Kypsennä kala uunissa (ilman foliota) 170 asteessa noin 30 minuuttia.
- Kuori ja pilko valkosipuli, lohko tomaatti ja fenkoli.
- Kuullota valkosipuli, tomaatti ja fenkoli oliiviöljyssä. Lisää tomaattipyree sekä sahrami ja sekoita. Lisää lopuksi vesi ja hummerifondi. Anna liemen kiehua kokoon niin, että jäljellä on noin yksi kolmasosa.
- Siivilöi liemi, lisää voi, ripottele kastisuuruste ja keitä hiljalleen muutama minuutti.
- Pilko oliivi ja valkosipuli pieneksi ja sekoita tuorejuuston joukkoon.
- Kaada/valuta kypsennetyistä kaloista neste pois.
- Levitä tasaisesti oliivi-tuorejuustoa kalapalojen päälle ja gratinoi uunissa 220 asteessa noin 5–8 minuuttia, kunnes pinta saa väriä.
- Kuumenna tomaatti-äyriäiskastike ja lisää kerma sekä tarkista maku.
- Nosta gratinoidut kalapalat lautasille ja annostele kastike niiden ympärille.
- Tarjoa lipeäkala-annoksen kanssa keitettyjä perunoita.
Resepti ja kuva: Pro Kala ry