Onko soijassa gluteenia?
Voiko gluteenitonta ruokavaliota noudattava käyttää soijaa ruoanlaitossa? Sopiiko soijakastike keliaakikon lautaselle?
Soijatuotteet ja soijakastike gluteenittomassa ruokavaliossa
Soijakastike on soijapavuista, vedestä ja suolasta valmistettu maustekastike, joka tyypillisesti sisältää vehnää, mutta vehnän gluteeni pilkkoutuu valmistusprosessiin kuuluvan fermentoinnin yhteydessä. Tämän prosessin johdosta soijakastike on gluteeniton tuote. Myös muut soijatuotteet, kuten soijarouhe ja soijajauho, ovat gluteenittomia.
Soijakastike valmistetaan kaksivaiheisen fermentoinnin avulla. Fermentoinnissa kastikeainekseen syntyy paljon vehnän ja soijan proteiineja sekä hiilihydraatteja moniksi pieniksi komponenteiksi hajottavia entsyymejä. Nämä entsyymit hajottavat myös gluteenia. Siksi valmiissa soijakastikkeessa ei ole enää jäljellä gluteenia, vaan se on pilkkoutunut keliaakikoille vaarattomaksi.
Markkinoilta löytyy myös täysin vehnättömiä soijakastikevaihtoehtoja, jotka voivat olla tarpeellisia hyvin herkille vehnäallergisille.