Miedosti savustettua aurajuustolohta
Aurajuustolla maustettu savustettu lohi on mitä mainiointa gluteenitonta ruokaa arkeen tai juhlaan.
Ainekset
- n. 800 g kirjolohta (ruodottomana fileenä)
- rypsiöljyä
- 0,5 tl hienoa merisuolaa
- 1 tl hienoa sokeria
- aurajuustoa
- 1 tl rosé-pippuria
Valmistus
- Kuivaa kalan pinta. Sivele kalan nahkapuolelle hieman rypsiöljyä. Leikkaa kalafileeseen pitkittäin noin 2 cm syvä viilto.
- Mausta kala suolalla, sokerilla ja rosé-pippurilla. Murustele aurajuustoa kalan päälle ja laita hieman juustoa pitkän viillon sisään. Kalan voi savustaa joko savustuspussissa, sähkösavustimessa tai savustuspöntössä.
Savustus sähkösavustimessa:
- Levittele iso kourallinen savustuspuruja sekä pari sokeripalaa savustuspöntön pellille. Laita maustettu kirjolohifilee savustuspöntön ritilälle odottamaan.
- Kuumenna sähkösavustin. Päästä ensimmäinen savu ulos ja kuumenna uudestaan. Laita kirjolohifilee ritilän avulla savustuspönttöön ja sulje luukku. Savusta kirjolohifileetä noin 8 minuuttia.
- Loppukypsennä kirjolohifilee 180 °C-asteisessa uunissa noin 5 minuuttia tai kunnes kala on mehevän kypsää. Kalaa ei saa ylikypsentää jottei se kuivu! Kalan voi myös jättää roséeksi.
- Tarjoile savustettu aurajuustolohi esimerkiksi perunapyreen ja keitetyn vihreän parsan kera.
Resepti ja kuva: Pro Kala ry