Paistettua siikaa, munaperunakakkua ja savuvoikastiketta

Kotimainen siika on mitä mainioin ruokakala! Tämä juhlaherkun veroinen gluteeniton kalaruoka valmistuu vaivatta myös kotikokin pannussa.

Ainekset

4 hengelle

  • 500 g siikafileetä

Kananmunaperunakakku

  • 400 g (varhais)perunaa
  • 2 keitettyä kananmunaa
  • 50 g voita
  • 30 g tilliä
  • 1 tl suolaa

Savuvoikastike

  • 200 g sipulia
  • 2 dl valkoviiniä
  • 1 dl valkoviinietikkaa
  • 150 g voita
  • 1 tl suolaa

Valmistus

Kananmunaperunakakku

  1. Pese perunat huolellisesti ja paahda niitä kuorineen uunissa 200 asteessa noin 45 minuuttia, kunnes ne pehmenevät.
  2. Murskaa perunat ja keitetyt kananmunat haarukalla karkeaksi. Sekoita joukkoon sulatettu voi, hienonnettu tilli ja suola.
  3. Painele seos tasaiseksi kelmulla vuorattuun vuokaan ja anna jäähtyä jääkaapissa painon alla. Leikkaa jäähtyneestä palkista mieleisesi muotoinen palikka ja lämmitä uunissa ennen tarjoilua.

Savuvoikastike

  1. Hienonna sipulit ja keitä ne kypsäksi valkoviinissä ja etikassa 20 minuuttia.
  2. Savusta voita savustuspöntössä teräsastiassa noin 4 minuuttia.
  3. Soseuta pehmenneet sipulit tehosekoittimessa ja lisää joukkoon savustettu voi ja suola.

Siikafileet

  1. Paista kuumalla pannulla siikafileet kirkastetussa voissa nahkapuolelta rapeaksi 3 minuutin ajan, käännä ja anna kypsyä miedommalla toiselta puolelta noin minuutin, jotta kala jää sisältä meheväksi.
  2. Tarjoile heti kananmunaperunan, savuvoikastikkeen ja kauden kasvisten kera.

Vinkki! Näin kirkastat voin: sulata voi liedellä kattilassa tai astiassa mikrossa. Odota että voisula kerrostuu. Kirkas voi jää pinnalle otettavaksi talteen.

Resepti ja kuva: Pro Kala ry